tiistai 28. kesäkuuta 2022

Marjut Paulaharju: Jenny Paulaharju: maankiertäjän perintö

Kansikuva.

Jenny Paulaharju suoritti suuren elämäntyön kulkiessaan miehensä Samuli Paulaharjun mukaa perinteenkeruumatkoilla yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Tämän kirjan kirjoittaja Marjut Paulaharju on Samuli Paulaharjun ja hänen ensimmäisen vaimonsa lapsi. Jenny oli siis hänen isoäitipuolensa ja kirjoittajaa on kiinnostanut se, millä tavalla ja missä mittakaavassa Jenny toimi miehensä rinnalla kansanperinteen kerääjänä. 

Kirja oli sujuvasti kirjoitettu ja pidin siitä, miten siinä yhdistyi Paulaharjun pariskunnan muistiinpanoihin perustuva faktatieto ja kirjoittajan omat pohdinnat. Kirjailija uskaltaa myös kritisoida jo aiemmin ilmestyneitä kirjoja ja tulkintoja Jennyn työstä.

Minulle Paulaharjun nimi on tuttu lähinnä Samulin kirjoista, joita joku aina aika-ajoin lainaa. Hänen henkilökohtainen elämänsä oli minulle mysteeri, mutta selkeni nyt ainakin jonkin verran tämän Jennystä kertovan elämäkerran kautta. Kirja valikoitui luettavakseni yleisestä kiinnostuksestani matkailua ja kansanperinnettä kohtaan. Plussana tietenkin se, että näistä kerrottiin naisen kautta.

Kirjassa selvitetään Jennyn elämää ennen ja jälkeen Samulin. Lukkarin tytär pääsi kouluun ja toimi vuosikymmeniä kuuromykkäkoulun opettajana Oulussa. Jenny avioitui vasta nelikymppisenä ja voi että millaiseksi äitipuoleksi hän osoittautuikaan! Edesmennyt ensimmäinen vaimo ja hänen muistonsa siivottiin välittömästi ulos talosta eikä ihme, että Samulin vanhemmat lapset ovat olleet katkeriakin Jennyä kohtaan.

Jenny palvoi miestään ja kirjassa toistetaankin moneen kertaan se, miten hän pyrki ihan tieten tahtoen häivyttämään itsensä Samulin töistä. "En minä osaa, Samuli se ansaitsee mainetta ja kunniaa." Höh, osasit sinä!

Oli mielenkiintoista lukea, millainen työnjako pariskunnalla oli lukuisilla huikean pitkillä reissuillaan, ja miten Jennystä kasvoi nopeasti taitava kansanperinteen kerääjä. Hänelle oli ilmeisesti helppo puhua, mutta hänen muistiinpanoistaan käy myös ilmi hänen hyvin luokkatietoinen näkemyksensä haastateltavista. Jenny ja Samuli olivat parempaa väkeä, maalaiset maalaisia. 

Kirjasta jäi vähän sellainen olo, että nyt pitäisi lukea muutama Jennyn kirjoittama artikkeli ja ehkä jopa jokin Samulin kirja. Mieluummin sellainen, joka syntyi heidän yhteisten matkojensa tuloksena.


Kirjan tiedot:
Marjut Paulaharju: Jenny Paulaharju: maankiertäjän perintö | SKS 2022 | 227 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Tietokirjakevät : YKL-luokka 99.14
Elämäkerrat. Muistelmat, maantieteilijät, tutkimusmatkailijat ja kansatieteilijät
* Aakkoshaaste : J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti