keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Kati Närhi: Seitsemän vieras (Agnes #3)

Kati Närhi:
Seitsemäs vieras
149 s.
WSOY 2015
Kirjastosta

Olenpa nyt tyytyväinen siihen, että sain lukea nämä Agnekset peräjälkeen. En joutunut odottamaan albumien ilmestymispäivien välillä ja muistin vielä mitä edellisissä osissa tapahtui. Etenkin tuo jälkimmäinen oli hyvin tärkeää tätä lukiessa.

Tällä kertaa teini-ikään varttunut Agnes päätyy kettujen asuttamalla saarella sijaitsevaan kartanoon. Sylvia-tädin vanha tuttu majuri Orkolor on kutsunut hänet vierailulle ja Agnes saapuu kylään tädin siivellä. Orkolorin kartanossa on muitakin vieraita joista kukaan ei ole ihan sitä miltä näyttää tai huhut kertovat.

Seitsemännen vieraan huumori on erilaista kuin aiempien osien. Agnes ei ole enää naiivi lapsi, joten hän ymmärtää myös mistä vitseissä on kysymys ja mitä rivien välissä lukee. Minua muutos ei häirinnyt, se sopi tarinaan ja näkökulmaan mainiosti. Agnes on kasvanut ja hänen ymmärtämyksensä laajentunut. Pienin kasvamisen merkki ei suinkaan ole ensimmäisestä osasta tutun Rexin, Agneksen ensi-ihastuksen, paluu kartanon tilanhoitajana. Tällä kertaa kukaan ei heitä Rexiä saappaalla.

Tykkäsin paljon Kati Närhen piirroksista ja värimaailmasta. Hahmot ja taustat ovat selkeälinjaisia, värimaailma mustavalkoinen punaisella ja sinisellä höystettynä. Se toimii todella hyvin Agneksen vinksahtaneessa ja synkähkössä maailmassa. Eniten taisin tykätä piirrosten kaikista pienistä hauskoista yksityiskohdista, jotka loivat tarinaan tunnelmaa. Ennen Rexin tapaamista Agnes lukee Yön kauhuja ja Kartanomurhia, Rexin tapaamisen jälkeen lukulistalta löytyvät Humiseva harju ja Lemmen tähden.


Hautajaiset eli yksi suosikkisivuistani
s. 34


Tässä osassa paljastetaan tietenkin mitä Agneksen vanhemmille oikeasti tapahtui. Hovimestari ei tehnyt sitä. Olipa kiva, että salaisuus olikin ihan erilainen kuin näissä tarinoissa yleensä ja silti sellainen, jota oli pohjustettu jo ensimmäisestä osasta lähtien. Tuli sellainen "hah! tietenkin!" -olo.

Instassa kysäistiin minkä ikäisille nämä kirjat sopivat. Olen yleensä todella huono arvioimaan sitä, minkä ikäiselle mikäkin sisältö on sopivaa. Noin lonkalta heittäen sanoisin, että yläasteelaisille ja vanhemmille. Tarinoiden musta huumori ja sisältö eivät ihan pienille avaudu. Isommille suosittelen tätä lämpimästi!


Luettu myös mm.:

Haasteet:
* Sarjakuvahaaste
* Helmet-lukuhaaste - 48. haluaisit olla kirjan päähenkilö  [10/50]
No en haluaisi olla taas teini-ikäinen, mutta Agneksen maailmaan olisi mielenkiintoista sukeltaa. Hän on fiksu ja utelias, ja tulee epäilemättä toteuttamaan jännittävät ammatilliset haaveensa. Kirja olisi käynyt moneenkin kohtaan, mutta hoidetaan tämä nyt ensin pois alta kun sopiva kirja sattui kohdalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti