perjantai 1. joulukuuta 2023

Haastekoonti: Scifiä!

Bingoruudukko.

Ja vielä yksi haastekoonti, tällä kertaa Scifiä! -haasteelle, joka päättyi eilen. Kiitos mukavasta haasteesta, @astareads!

Tähän haasteeseen luettiin siis scifi-kirjallisuutta, josta kyllä pidän, mutta joka tahtoo usein jäädä muiden kirjojen jalkoihin. Haaste inspiroi tarttumaan moniin “luen nämä joskus” -kirjoihin ja sen myötä löytyi ihan uusiakin tuttavuuksia.

Omista lukemisistani minua huvitti eniten se, että luin vahingossa kaksi aivan erilaista kirjaa, joissa peruspohdinta koski samaa asiaa. Sekä Hervé le Tellierin Poikkeama että Emily St. John Mandelin Sea of Tranquility nostivat esiin kysymyksen siitä, onko todellisuus todellista ollenkaan vai olemmeko jonkun (kenen?) luomaa simulaatiota vain. Onneksi en saanut tästä mitään eksistentiaalista kriisiä itselleni!

Haasteeseen kuului myös “inhosit tai jätit kesken” -ruutu. No, minulle se oli yllättäen Amal-Mohtarin ja Max Gladstonen This Is How You Lose the Time War, jonka suhteen annoin periksi jossain sivun 40 paikkeilla. Idea on kiinnostava (kilpailevat aikamatkustaja-agentit rakastuvat kirjeiden välityksellä), mutta toteutus oli niin työläs lukea, että ei tullut kesää. Minkä voisi sanoa kuudella sanalla, sanottiin kuudellakymmenellä.

Minusta proosa oli teennäisen korukielistä ja jatkuvat metaforat todella raskaita ja hämmentäviä lukea. Kahden kertojan piti ainakin teoriassa olla aivan erilaisia ja erilaisista maailmoista, mutta he kuulostivat täysin identtisiltä (ja rasittavilta). Minulla oli kirjastoon varaus pian ilmestyvästä suomennoksesta, mutta peruin sen. Hatunnosto suomentajalle, joka on joutunut rämpimään tämän tekstin läpi.

Kaikki haasteeseen lukemani kirjat:

Onko tämä edes scifiä: Tuomas Kilpi: Inka
Sijoittuu aurinkokunnan ulkopuolelle: Lauren James: The Loneliest Girl in the Universe
Hugo-palkittu: Becky Chambers: A Psalm for the Wild-Built
Dystopia: Van Jensen & Jesse Lonergan: Arca
Kirjasta on tehty elokuva tai sarja: George R. R. Martin: Nightflyers
Roikkunut lukulistalla: Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko
Sijoittuu maahan: Hervé le Tellier: Poikkeama
Tulevaisuus: Risto Isomäki: Vedenpaisumuksen lapset
Ei-ihmismäisiä olentoja: Frank Herbert: Dyyni: ensimmäinen osa
Kannessa tai nimessä on avaruus: Zhang Xiaoyu & Cixin Liu: The Village Teacher
Genrejen sekoitus: Johan Harstad: Darlah: 172 tuntia Kuussa
LGBTIA+: Martha Wells: System Collapse
Jonkun lemppari: Cecelia Ahern: Viallinen
Naiskirjailija: Cecelia Ahern: Täydellinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti