tiistai 5. joulukuuta 2023

Helena Waris: Kimeerit

Kansikuva.


Murretun seinän takaa paljastui vielä yksi sinetöity kammio.

Noran isoveli tekee jotain typerää ja niinpä Nora joutuu muuttamaan Bristolista Mikkeliin. Perhesalaisuus paljastuukin pian: Nora on kimeeri, jonka suonissa virtaa muutakin kuin ihmisten verta.

Hyvät puolet:

Kiinnostava (joskaan ei maailman omaperäisin) lähtöasetelma: entä jos joillain meistä olisi eläinten ominaisuuksia? Noralla on ja hän tutustuu tarinassa muihin kaltaisiinsa.

Vain parisataa sivua, joten voisin kuvitella tämän menevän vinkatessa aika helposti.

Sinänsä sujuvaa ja helppoa tekstiä, myöskin hyvä ominaisuus vinkkauskirjalle.

Kyseenalaistaa sen, miten järkevää onkaan raapaista omaa poskeaan ja lähettää näyte omista geeneistään mille tahansa firmalle.


Huonot puolet:

Ihan tarpeeton “mitä serkumpi, sen herkumpi” -kuvio, jonka lopputuleman arvasi. Ei näissä YA-fantasioissa ikinä minkäänlaista biologiseen sukulaisuuteen perustuvaa insestiä ole, vaikka sillä välillä sankariparia vähän uhkaillaankin. Noran "serkusta" tuli myös sellainen tunne, että pitäisi varoittaa kaikkia häneen edes vilkaisevia naisia juoksemaan toiseen suuntaan.

Kimeeriydestä olisi saanut irti niin paljon muutakin kuin esimerkiksi koirataustaisten satunnaisen hyvän hajuaistin ja omituisen laumavietin, joista jälkimmäinen koski enimmäkseen nuoria miehiä.

Nojaa typerään ja problemaattiseen teoriaan, jonka mukaan muinaiset egyptiläiset eivät mitenkään voineet olla niin taitavia, että olisivat rakentaneet pyramidit itse. Kyllä taustalta täytyy löytyä alieneita. Oikeasti? Wanha kunnon magia olisi selittänyt kimeerit yhtä uskottavasti ja vähemmän rasistisesti kuin muukalaisten teknologia.

Viimeinen on juonipaljastus:Inhokkiloppuni: kyllä tavallisuus on ihan parasta, hankkiudutaan heti ja mielihyvin eroon näistä meidän erikoiskyvyistä/supervoimista/ovesta Narniaan. Eikä!


Lopputulema:

Hyvä idea, keskeneräiseksi jäänyt toteutus.


Kirjan tiedot:
Helena Waris: Kimeerit | Otava 2023 | 223 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:

Haasteet:
* Luonto sivuilla vol. 3 : Mytologia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti