torstai 20. huhtikuuta 2023

Sarah Gailey: Upright Women WantedAs Esther breathed in the sweet, musty smell of the horse blankets in the back of the Librarians' wagon, she chewed on the I-told-you-so feeling that had overwhelmed her ever since her father had told her the news about Beatriz.

Esther karkaa kotoaan ja piiloutuu kirjastonhoitajien vankkureihin. Hän toivoo näiden kunniallisten naisten osoittavan hänelle armoa. Kirjastonhoitajat ovat kuitenkin hieman erilaisia kuin hän kuvitteli.

No tämä oli kyllä pettymys. Kun kannessakin kerran kysyttiin "Are you a coward or are you a librarian?", odotukset olivat tietenkin korkealla. Harmillisesti kirja ei vastannut toiveitani oikein millään tasolla.

Kirjan maailma on jonkinlainen post-apokalyptinen villi länsi, jossa sotaisa USA pitää yllä tiukkaa kuria ja vanhoillisia arvoja. Ei tosin käynyt selväksi, ketä vastaan tässä sodittiin. Ehkä kaikkia, ehkä ei ketään. Maailma ja maisemat ovatkin hyvin luonnosmaisia.

Sama koskee hahmojakin. Esther pakenee jouduttuaan katsomaan, miten hänen salarakkaansa Beatriz hirtetään kielletyn aineiston hallussapidon vuoksi. Hetkeä myöhemmin Esther on kuitenkin korviaan myöten ihastunut Cyeen, muunsukupuoliseen* kirjastonhoitajakisälliin. Että niin kovin rakas tämä Beatriz sitten oli.

* Cye siis käyttää pronomia "they", mutta muiden ihmisten ilmoilla hänen on oltava "she" kaikkien turvallisuuden vuoksi. Hän teroittaan ja alleviivaa tätä Estherille parikin kertaa, koska tämä kirja ei ole mitenkään hienovarainen sukupuolta ja seksuaalisuutta koskevien teemojensa suhteen.

Kliseiseen tapaan kirjastonhoitajat tarjoavat Estherille vilahduksen maailmasta, jollaista hän ei ollut tiennyt olevan olemassakaan. Kirjastonhoitajat jakavat Hyväksyttyä Aineistoa eli valtion hyveellistä propagandaa. Samalla he trokaavat vaunun alta kiellettyä aineistoa, koska tottahan maailmassa kapinaa on. Näidenkin kuvaaminen jää pinnalliseksi.

Mikä on harmi, koska villin lännen kapinalliset, kiertävät queer-kirjastonhoitajat oli niin herkullinen pohja, jolle olisi voinut rakentaa mehevän tarinan!


Kirjan tiedot:
Sarah Gailey: Upright Women Wanted | Tor 2020 | 176 sivua

Haasteet:
* Helmet 2023 : 35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua [24/50]
Joskin on sanottava, että minun kirjastonhoitajan työni ei ole ihan tuollaista...
* Queer-lukuhaaste 2023 : Sukupuolen moninaisuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti