maanantai 17. huhtikuuta 2023

Satu Rämö: Rósa & Björk

Kansikuva.


Suuret märät lumihiutaleet osuivat kiihtyvällä vauhdilla auton tuulilasiin kuin suuria kärpäsiä olisi liiskantunut autonikkunaan.

Rikosetsivä Hildur Rúnarsdóttir ja hänen suomalainen työparinsa Jakob saavat uuden tehtävän, kun kunnallispoliitikko ammutaan ladunvarteen. Juttua selvitellessään Hildur päättää kohdata myös oman menneisyytensä.

En ollut mitenkään erityisen vaikuttunut tämän sarjan ensimmäisestä osasta Hildurista. Aioin jättää tämän lukematta, mutta työkaverini sanoi tämän olevan Hilduria parempi. Koska olimme Hildurista jokseenkin samaa mieltä, otin tämän sitten luettavakseni.

(Ja kun sanon "otin" niin tarkoitan, että lukaisin työkaverini kirjastokortille lainatun kirjan, laina-aikaa kun oli vielä jäljellä. Harrastamme joskus töissä tällaista pientä kirjadiilausta.)

Tämä olikin nopealukuinen ja piti mielenkiinnon yllä ihan mukavasti. Mielestäni murhaaja oli punottu juoneen paremmin kuin edellisessä osassa, mutta oli siltikin taas sellainen takavasemmalta tuleva hahmo. Kokonaisuutena kunnallispoliitikon murhan selvittely ei ollut minusta niin kiinnostavaa kuin kirjan takaumajaksot.

Niissä paneuduttiin Hildurin lapsuuteen hänen äitinsä Rakelin näkökulmasta.


Hildur joi veden ja oli palauttamassa lasia äidilleen mutta muuttikin viime hetkellä mielensä.

- Haluan kerätä tähän matoja.

- Kunhan et tuo niitä sisälle, Rakel huusi lapsensa perään.

Hildur vilkaisi äitiään tummien kulmakarvojensa alta ja pudisteli pikkuvanhasti päätään. Hän hengähti syvään osoittaakseen, että hänen kärsivällisyyttään koeteltiin suuresti.

- En tietenkään. Ne menee linnuille.
(s. 107)Takaumien edetessä selviää, mitä Hildurin pikkusiskoille Rósalle ja Björkille tapahtui. Pidin siitä, että Hildurin menneisyys vaikuttaa hänen nykyisyyteensä vaikka hän ei sitä tiedostakaan.

Toivottavasti seuraavassa osassa kuitenkin selitetään hyvin perusteluin, miksi Hildurille ja Tinna-tädille ei kerrottu [juonipaljastusta] kolmen vuosikymmenen aikana. Se tuntui aika epäuskottavalta.

Eli siis juonen puolesta ihan ok, luen luultavasti seuraavan osankin jos se tipahtaa eteeni.

Toivottavasti sen kieleen kiinnitetään kuitenkin kustannustoimituksessa enemmän huomiota kuin tämän. Tuossa ylhäällä on kirjan ensimmäinen lause, ja kirjassa oli runsaasti tuollaisia suorastaan tuskallisia väkerryksiä. Pilkkuja puuttui, adjektiiveja oli mielestäni ihan liikaa (ketä oikeasti kiinnostaa se, että jotkut merkityksettömät randomhanskat olivat mustat ja vesitiiviit ja lämpimät?) ja varmasti näitä biljoonia islantifaktoja voisi upottaa tekstiin luontevamminkin.


Kirjan tiedot:
Satu Rämö: Rósa & Björk | WSOY 2023 | 360 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:

Haasteet:
* Helmet 2023 : 49. Kirja on julkaistu vuonna 2023 [23/50]
* Ihana susi: Kirjan henkilöllä on itse valittu perhe
Tämä ihan mainitaan kirjan sivuilla kun Hildur istuu syömässä muistaakseni Jakobin ja Betan kanssa.

4 kommenttia:

 1. Tykkäsin eka kirjasta. Tosin islantifaktoja nousi kuin sieniä sateella, mikä alkoi jo vähän huvittamaankin. Myös Jakob eli kolmas kirja on jo varauslistalla. Molempiin on noin sata lukijaa ennen minua, joten voipi kestää ensi vuoteen ennen kuin pääsen Hildurin matkassa Islantiin. Ai niin Jakob kertoikin Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertooko Jakob Suomesta? No höh. En siis ole lukenut siitä mitään mainostekstiä, joten nyt kyllä yllätyin. Sarjan ässä hihassahan on ollut tuo islantilaisuus.

   Poista
 2. Hildur oli parempi kuin pessimistisenä odotin, muttei kyllä ollenkaan tajunnanräjäyttävä. Eiköhän silti tule luettua ainakin tämä kakkososa.

  VastaaPoista