lauantai 31. joulukuuta 2022

Marras-joulukooste

Marraskuussa päättyi kaksi haastetta. Herkulliset kirjat -haasteen koonti on täällä ja Syyslukuhaasteen täällä.

Joulukuussa sain viimein täyteen Helmet-lukuhaasteen, koonti täällä. Koko haaste jumitti kun en meinannut saada luettua sitä Satu Waltarin Kahvila Mabillonia... Heittäydyn tietenkin mukaan myös vuoden 2023 haasteeseen, joka omaa silmääni vaikuttaa vuotta 2022 haastavammalta. Luultavasti täytyy etsiä enemmän täsmäkirjoja.

Instagramissa alkaa vuoden alussa Lukumatka menneisyyteen -lukuhaaste, jossa luetaan historiallisia romaaneja ja tietokirjoja. Päätin olla mukana tässäkin, joskaan en usko saavani luettua tähän kaikkia 25 kirjaa puolessa vuodessa.

Noin ylipäätään luin tänä vuonna toistasataa kirjaa ja sarjakuvaa! Nämä siis huvikseen luettuja kirjoja, työn puolesta mm. vinkkauksiin luettuja kirjoja en ole edes laskenut. Vuoteen mahtui lukujumeja ja lukuahmintaa, joten mitenkään tasainen vuosi tämä ei ollut. Saapa nähdä ensi vuodesta.


Luettu & blogattu

Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa
Kun parisuhde rakoilee. Tämä tuntui jotenkin YA-kirjalta, vaikka onkin kirjoitettu aikuisille.

Emily St. John Mandel: Asema 11
Kulttuuria dystopiassa. Hieno romaani, mutta pidin kuitenkin TV-sarjasta enemmän.

Satu Waltari: Kahvila Mabillon
Boheemielämää Pariisissa. En voinut sietää kirjan hahmoja, mutta kaipa tämä oli ihan hyvä kuvaus 1950-luvun Pariisista.

Laura Florand: The Chocolate Thief
Suklaareseptin jäljillä. Ihan ok romanssi, parasta oli suorastaan eroottinen suklaan kuvailu.

Marina Lewycka: Muu maa mansikka?
Siirtotyläisenä Englannissa. Karua ja hauskaa luettavaa, jäi mieleen lukemisen jälkeenkin.

Jenn McKinlay: Sprinkle with Murder
Murha ja kuppikakkuja. Kömpelö juoni, ärsyttävä päähenkilö, huonoa englantia, naisvihamielisyyttä, kehonegatiivisuutta...

Noriko Morishita: Tyttö ja teeseremonia: 15 oivallusta elämästä
25 vuotta teen opiskelua. Mukavan mietteliäs ja rauhallinen tietokirja teeseremoniasta.

Horace Wallace: Otranton linna
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita vanhassa linnassa. Goottiklassikko huvitti kaikessa dramatiikassaan.

Junpei Inuzuka, Takaaki Kugatsu & Katsumi Enami: Ravintola maailmojen välillä vol. 1 & 2
Ruokaa ja söpöilyä. Ei oikein napannut enkä oikein tiedä, mistä tälle löytyy lukijakunta.

Malin Falch: Pohjantuli: Peikkolaakso & Pohjantuli: Viikingit ja varis
Toiseen maailmaan. Kiva sarjakuva, joka sai vauhtia toisessa osassa.

Amanda Hellberg: Krinoliinijoulu
Kummituksia Ruotsissa vuonna 1870. Kummallinen ja kustannustoimitusta kaipaava jouluromanssi.

Alexander McCall Smith: Botswanan iloiset rouvat
Varjo menneisyydestä. Mukavaa luettavaa joulun alla, vaikka entinen väkivaltainen parisuhde kirjan teemana olikin tietenkin synkkä.

James Tynion IV & Michael Dialynas: Wynd: Book One. The Flight of the Prince & Wynd: Book Two. The Secret of the Wings
Vainoa pakoon fantasiamaailmassa. Vauhdikkaan sarjakuvasarjan aloitusosat, luen lisääkin.

Kansikuvakollaasi.

tiistai 27. joulukuuta 2022

James Tynion IV & Michael Dialynas: Wynd: Book One. The Flight of the Prince & Wynd. Book Two. The Secret of the Wings

Kansikuva.

Pipetownissa mikään ei ole vaarallisempaa kuin maaginen verenperintö. Wynd on elänyt koko ikänsä piilotellen varjoissa ja kellareissa, mutta kun kuninkaan ote alkaa taas kiristyä, Wynd ystävineen joutuu pakomatkalle.

Tässäpä oli vauhdikas ja jännittävä sarjan alku!

Esserielin maailma on mielenkiintoinen: siellä asuvat niin ihmiset kuin vampyyrit, metsänhenget ja hyönteisiä muistuttava keijukansakin. Kirjan alussa Pipetown, viimeinen puhdasveristen ihmisten kaupunki, vaikuttaa todella suurelta. Mitä pitemmälle kirjoja lukee, sitä selvemmäksi tulee, että se onkin pieni takapajuinen kaupunkipahanen.


Keijukansan edustaja.
Vähän erilainen keijukansa.
(Book One.)


Ei niin, että muu maailmakaan eläisi ihanassa utopiassa.

Pidin Wyndistä ja siitä sekalaisesta joukosta, joka hänen ympärilleen olosuhteiden pakosta kerääntyy. Wynd on haaveillut normaalista elämästä ja salskeasta puutarhurin pojasta, jolle hän ei ole koskaan puhunutkaan. Öisin hän kärsii kammottavista painajaisista, joissa hän muuttuu väkivaltaiseksi pedoksi. Sarjan toisen osan kansikuva spoilaakin välittömästi sen yllätyskäänteen, mihin ensimmäinen osa päättyy.

Tykkäsin sarjasta ja myönnän lukeneeni sitä eteen päin netissä merirosvolipun alla. Kuvitus on selkeää ja tarina etenee sujuvasti vaihtaen välillä näkökulmaa. Esseriel ja sen eri kansojen erilaisiksi myyteiksi muodostunut historia laajenevat koko ajan ja jäin nyt jännityksellä odottamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Päähenkilö Wynd.
Wynd.
(Book One.)


Kirjan tiedot:
James Tynion IV & Michael Dialynas: Wynd: Book One. The Flight of the Prince & Wynd: Book Two. The Secret of the Wings | Boom! Box 2021 & 2022 | Kirjastosta

Haasteet:
* Ihana susi: Kirjassa ollaan metsässä
* Aakkoshaaste : W

perjantai 23. joulukuuta 2022

Haastekoonti: Helmet-lukuhaaste 2022

Haasteaika: 1.1. - 31.12.2022


Tämän vuoden Helmet-lukuhaaste on suoritettu ja vieläpä ihan täydellä 50/50 listalla!

Haasteen viimeisen kirjan luin vasta joulukuussa, mutta itse asiassa koko haaste kahta kirjaa lukuun ottamatta oli valmis suunnilleen elokuussa. Jäin kiinni siihen Satu Waltarin Kahvila Mabilloniin kirjaimellisesti kuukausiksi, ja sitten piti vielä löytää punakantinen kirja. Miten vaikeaa sekin voi olla? Mutta, tehtävä suoritettu!

Noiden kahden kohdan lisäksi hankalimmat olivat

12. Runokirja, joka on julkaistu viiden viime vuoden aikana
Ihan sen vuoksi, että en lue runoutta oikeastaan ikinä. En vain saa niistä irti niin paljoa, että se maksaisi minulle lukemisen "vaivan".

35. Kirjassa on oikeudenkäynti
Mietin jo, että pitääkö minun tosiaan lukea jokin John Grishamin oikeusjännäri, mutta onneksi Päivi Alasalmen Riivatuissa puitiin poltergeistjuttua käräjillä. Taisin ensin miettiä kyseistä kirjaa johonkin toiseen kohtaan, mutta parempi näin.

39. Novellikokoelma
Koska enpä lue usein novellejakaan!

41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista
En halunnut tähän supersankarisarjakuvaa vaan kirjan, mutta sellaisen löytäminen olikin vaikeampaa kuin luulin. Ja halusin nimenomaan sellaisen perinteisen tyylisen supersankarin, en oman elämänsä supersankaria.

Koko kirjalistani löytyy täältä. Nyt vain uutta haastetta odottelemaan!

keskiviikko 21. joulukuuta 2022

Alexander McCall Smith: Botswanan iloiset rouvat (Mma Ramotswe tutkii #06)

Kansikuva.

Mma Ramotswe istui yksin lempikahvilassaan ostoskeskuksen laidalla Tlokweng Roading Gaboronen-puoleisessa päässä.

Varjo menneisyydestä palaa yllättäen Mma Ramotswen elämään ja hankaloittaa myös etsiväntyötä. Mma Makutsi ottaa lisää vastuuta ja uskaltautuu lisäksi tanssikurssille.

Edellisen Mma Ramotswen lukemisesta on jo aikaa ja totta puhuen tämä onkin ollut minulla lainassa kesästä asti. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan? Nyt joulunaikaan halusin viimein lukea jotain niin leppoisaa kuin tiedän näiden kirjojen olevan.

Tämä tosin oli teemaltaan synkempi kuin odotin. Mma Ramotswen väkivaltainen ex-mies palaa kaupunkiin kiristääkseen häntä. Tarinassa tuodaan hyvin esiin se, miten julma mies on ollut ja miten syvälle hänen aiheuttamansa traumat ovat painuneet. Mma Ramotswe huomaa itsekin pienevänsä miehen läsnäollessa.


Hän oli vahva nainen, neuvokas nainen, nainen joka oli rakentanut itselleen oman liikeyrityksen alusta lähtien, nainen joka oli ammattiaan harjoittaessaan lukemattomat kerrat osoittanut, että uskalsi uhmata miehiä siinä kuin kuka tahansa.

Mutta ei tätä miestä. Tämä mies oli eri asia. Tämä mies sai hänet tuntemaan itsensä riittämättömäksi; niin oli ollut aina.
(s. 248)


Mutta onneksi tästäkin ongelmasta selvitään ja Mma Ramotswe toteaa löytäneensä aivan erilaisia miehiä elämäänsä.

Etsivätoimiston juttuja enemmän kirjassa saavat tilaa J.L.B. Matekonin ongelmat. Toinen autokorjaamon oppipojista lähtee ovet paukkuen ja J.L.B. Matekonin entisessä kodissa on tekeillä hämärähommia. Näiden ongelmien ratkaiseminen jää Mma Makutsille, jolla on kirjassa myös oma romanttinen juonensa.

Kaiken kaikkiaan mukavaa ja nopeaa luettavaa. Taidan lainata jo seuraavankin osan odottamaan sopivaa lukuhetkeä.


Kirjan tiedot:
Alexander McCall Smith: Botswanan iloiset rouvat | Otava 2007 | 344 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: In the Company of Cheerful Ladies (2004) | Suomennos: Jaakko Kankaanpää

Luettu myös:
Ainakin Luettua elämää ja Kirjahullun päiväkirja 

lauantai 17. joulukuuta 2022

Amanda Hellberg: Krinoliinijoulu (Joulu Ulltunassa #01)

Kansikuva.

Ensilumi tuli perjantai-iltana marraskuun kolmantena päivänä.

Ruotsi, 1870. Karamellinkeittäjä Lovisa Lind haluaa paeta synkkää menneisyyttään Amerikkaan. Sitä ennen pitää kuitenkin järjestää makeiset niin ikään synkän menneisyyden omaavan paroni Valdemar von Dreverin joulujuhliin.

Nämä synkät menneisyydet mainitaan noin viiden sivun välein ja oletin jo, että Lovisa oli vähintäänkin syönyt omat vanhempansa nälkävuosien aikana. Juonipaljastus: ei ollut. Mikä pettymys.

Tämä oli mielestäni hieman kummallinen kirja. Tartuin siihen olettaen saavani sopivan hömppää ja kevyttä jouluromantiikkaa. Sen sijaan tässä kirjassa Kaunotar ja Hirviö asetelma kohtaa goottilaisen kirjallisuuden kliseet ja Kotiopettajattaren romaanin. Paronin kartanossa viilettää useampikin kummitus ja etenkin kirjan loppupuolella juonenkäänteet tulevat ihan puskan takaa.

Lopussa juoni myös hyppelee kummallisesti kohtauksesta toiseen. Kirjan alku oli lupaava, mutta loppupuoli olisi mielestäni kaivannut uudelleenkirjoittamista ja lisää täytettä kohtausten välille.

Romanssikin jäi turhan pintapuoliseksi ja rakkaus syttyy noin kahden kohtaamisen perusteella. Jäin miettimään, että miksi? Lovisa käyttäytyy jatkuvasti todella tökerösti ja paroni-parka ei tiedä, mitä teki milloinkin väärin.

Plussana kirjassa on sinänsä kiva seksikohtaus, jossa kokenut Lovisakin tietää, mitä haluaa. Ranskalainen kirjekuori mainittu ja käytetty! Miinuksena sanotussa seksikohtauksessa on kuitenkin todella epäseksikäs suomennos:


Valdemarin sormet hipsuttelivat ja pyörivät kaikkein herkimmän kohdan ympärillä kuitenkaan siihen suoraan koskematta.
(s. 229)


Hipsuttelivat. Miksi??? En tiedä, mitä ruotsinkielisessä alkuteoksessa sanotaan, mutta tässä olisi voinut ottaa pienen suomentajan vapauden...

Lukaisin kirjan yhdessä illassa, joten hyvänä puolen mainittakoon nopealukuisuus ja se, että halusin lukea sen loppuun asti. Tämä on Joulu Ulltunassa -sarjan aloitusosa, mutta tuskin luen muita osia.


Kirjan tiedot:

Amanda Hellberg: Krinoliinijoulu | Tammi 2022 | 298 sivua | Kirjastosta
Ruotsinkielinen alkuteos: Jul i krinolin (2020) | Suomennos: Nina Mäki-Kihniä

Haasteet:
* Helmet 2022 : 46. Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen [50/50]
* Ihana susi: Kirjassa on talvi

keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Malin Falch: Pohjantuli: Peikkolaakso & Pohjantuli: Viikingit ja varis

Kansikuva.

14-vuotias Sonja ei tunne kiltin tytön muottia omakseen. Kun hänen kotiinsa ilmestyy yöllä outo poika, Sonja päättää tarttua tilaisuuteen. Espen vie hänet uuteen, jännittävään maailmaan, jossa eläimet puhuvat ja merikäärmeet ovat totta.

Yritän yleensä antaa sarjakuvasarjoille kahden osan verran aikaa vakuuttaa minut. Tässäkin tapauksessa ensimmäinen osa oli sellainen perus esittelyosa: tässä ovat hahmot, tässä on maailma. Eka osa antoi myös niin vahvat Peter Pan -fiilikset, että mietin onko sarjassa sittenkään mitään omintakeista.

Varsinai
nen juoni polkaistaankin käyntiin toisessa osassa, jossa vihamielinen viikinkipäällikkö pyrkii metsän olentojen kimppuun. Sonja on tietenkin Espenin ja siten peikkojen ja puhuvien eläinten puolella, ja saa uudenkin liittolaisen.

Halusin alun perin tutustua tähän vinkkauksia silmällä pitäen, mutta tämähän oli kivaa luettavaa ihan huvikseenkin. Pitää lainata joskus muitakin osia, koska mitenkähän tässä käy??

Kuva sarjakuvasta.
"Come with me if you want to live in Mikä-mikä-maa!"
(Peikkolaakso, s. 64)


Tykkäsin selkeästi piirrosjäljestä, jos kohta se muistuttaa siinä määrin Disney-tyyliä, että ei varmasti viehätä kaikkia. Sonja oli vähän vässykkä päähenkilö, joka toivottavasti reipastuu tarinan edetessä ja alkaa tehdä omiakin valintoja.

Vinkkauksessa mennee 4-6 luokille, mutta olen kyllä aika huono arvioimaan näitä sopivia ikähaitareita...


Kirjan tiedot:
Malin Falch: Pohjantuli: Peikkolaakso & Pohjantuli: Viikingit ja varis | Story House Egmont 2021 & 2022 | 168 & 148 sivua | Kirjastosta
Norjankieliset alkuteokset: Nordlys 1: Reisen til Jotundalen (2018) & Nordlys 2: Vikingene og orakelet (2019) | Suomennokset: Jonna Joskitt-Pöyry

Haasteet:
* Ihana susi: Kirjan kannessa on susi (Peikkolaakso) sekä Kirjassa on susia (Viikingit ja varis)

perjantai 2. joulukuuta 2022

Haastekoonti: Syyslukuhaaste



Instagramin syksyinen Syyslukuhaastekin päättyi marraskuun loppuun, mutta en ehtinyt kirjoittaa tätä ennen kuin nyt. Kiitos taas kivasta haasteesta, @yhdennaisenlukupiiri!

Tällä kertaa tämä jäi minulla vain kuuteen kirjaan ja harmillisesti yhtä vaille bingoon. Jos vaikka vaivihkaa siirrän tuon Jenni Räinän Suo muistaa -kirjan yhdellä pykälällä alas päin…

No, kaikkea ei voi saada! Joka tapauksessa tämäkin oli hauska haaste ja olin jo miettinyt kirjan tuohon dark academia -kohtaankin. Ensi vuonna uudelleen?


Luin haasteeseen nämä kirjat:

Kuuma juoma: Marjane Satrapi: Pistoja
Kirja, jossa käydään koulua: Nura Farah: Lumimaa
Lue kirja, joka muistuttaa sinua syksystä: Jenni Räinä: Suo muistaa
Lue spefiä: Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat
Seikkailu: Natalia Batista: Sword Princess Amaltea vol. 1 & 2
Lue goottilainen kirja: Horace Wallace: Otranton linna