tiistai 9. marraskuuta 2021

Rachel Wells: Alfie : kissa kynnyksellä

Kansikuva.


"Ei tämän talon tyhjentäminen kovin kauan kestä", Linda sanoi.

Alfie-kissan elämä muuttuu, kun sen iäkäs omistaja Margaret kuolee. Margaretin tytär miehineen suunnittelee vievänsä Alfien löytöeläintaloon, mutta kissa lähteekin tien päälle etsimään uutta, rakastavaa kotia. Kun Alfie saapuu Edgar Roadille, se löytää itselleen sopivan ihmisen ja kodin. Tällä kertaa se ei kuitenkaan halua panna kaikkea yhden kortin varaan, vaan se päättää alkaa monen perheen kissaksi. Edgar Roadillahan on selvästi useita perheitä, jotka kaipaavat kissan apua ja seuraa.

Epäröin tarttua tähän hyvin pinnallisesta syystä: en pidä kirjan kannesta. Se on niin imelän näköinen, että siirappi tuntuu valuvan sivujen välistä. Lisämiinusta se saa noista mainoslauseista, joista en koskaan pidä kansikuvissa. Onneksi muutin mieleni, tämä nimittäin on hyvin hurmaava kirja jokaiselle kissoista pitävälle!

Onhan tässä toki hieman sokerihuuruakin, mutta sitä tasapainottaa sekä Alfien kiva kertojaääni että kirjan tummemmat juonteet. Vaikka Alfie löytääkin uuden kodin, sen mieltä painaa koko ajan entisen elämän menetys. Margaretin lisäksi se on menettänyt hiljattain myös Agnesin, pienen perheensä iäkkään kissan ja rakkaan ystävänsä. Kaikki tämä motivoi sitä etsimään useita perheitä: yhden menetys ei mullistaisi sen koko maailmaa.

Alfien uusilla perheilläkin on oikeita ongelmia, jota Alfie yrittää ratkaista parhaansa mukaan. Puolalainen perhe on muuttanut vasta Lontooseen ja isän käydessä töissä äiti ja pojat yrittävät sopeutua uuteen kotimaahan. Seinän takana vastasyntynyt ei aiheutakaan äidissä välitöntä onnenhuumaa, vaan riittämättömyyden tunteen. Alfien ykköskodissa Claire toipuu erosta ja lankeaa väärään mieheen. Kakkoskodin Jonathan puolestaan ei tunnu löytävän mielekästä sisältöä elämäänsä.

Alfie tarkkailee ihmisiään ja yrittää auttaa heitä, mutta samalla se elää omaa kissan elämäänsä. Huomaa kyllä, että kissa on kirjailijalle tuttu eläin, niin hyvin esimerkiksi Alfien elekieltä on kuvattu. Sen logiikka on välillä niin ihanan kissamaista.


Pohdin, mitä voisin tehdä valloittaakseni hänet, ja tajusin, että sanoistaan huolimatta hän tarvitsi toisen lahjan. Ei kuitenkaan hiirtä tällä kertaa vaan jotain vähän kauniimpaa. Linnun! Siinäpä se, hankkisin hänelle linnun. Eihän ollut parempaa tapaa hieroa ystävyyttä kuin lahjoittaa kuollut lintu.
(s. 90)


Kirjassa käsitellään siis hyvin jokapäiväisiä asioita kissan näkökulmasta. Kun pääsin vauhtiin, luin koko kirjan yhdeltä istumalta. Alfie on hurmaava kissapäähenkilö, josta on hyvin helppo pitää. Vaikka kirjassa on pelkoa ja kurjiakin asioita, se on pohjimmiltaan hyvän mielen kirja. Lukija voi luottaa siihen, että kaikki kääntyy vielä parhain päin. Kirja aloittaa sarjan ja kyllähän minä luen seuraavankin osan.


Kirjan tiedot:
Rachel Wells: Alfie : kissa kynnyksellä | Otava 2021 | 366 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: Alfie the Doorstep Cat (2014) | Suomennos: Elina Lustig

Luettu myös mm.:
Kauniimpaa kuin koskaan, Elämä on ihanaa, Tassulinna

Haasteet:
* HelMet-lukuhaaste 2021 - 32. kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa [40/50]
* Luonto sivuilla - Kirjassa liikutaan jalan

2 kommenttia:

  1. Oi kuulostaapa ihanalta teokselta! Näin suurena kissaihmisenä tuo Alfien näkökulma kuulostaa todella kiehtovalta ratkaisulta, johon pitää ehdottomasti tutustua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen suuri kissaihminen ja tämä oli kyllä oikein sopiva kirja sellaiselle! :D Alfie oli kiinnostava kertoja siksikin, että se oli tapahtumien ulkopuolella ja näki paljon sellaista, mitä ihmiset eivät.

      Poista