sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Eva Frantz & Elin Sandström: Ruukin salaisuus

Kansikuva.

Olen ollut olemassa kauan.

12-vuotias Flora Winter muuttaa joulukuuksi Helmerinkylään vanhan kartanon portinvartijan taloon. Äiti haluaa keskittyä uuden kirjansa kirjoittamiseen kaikessa rauhassa ja Flora on vain iloinen päästessään pois koulukiusaajien kynsistä. Flora päättää tutustua kartanon tiluksiin ja huomaa pian, että tekeillä on jotain outoa. Kartano kätkee sisäänsä salaisuuksia, jotka Flora haluaa selvittää.

Tykättyäni parista Eva Frantzin edellisestä lastenkirjasta halusin ehdottomasti lukea tämänkin. Tämä on niin sanottu joulukalenterikirja eli tarina on jaettu 24 lukuun ja se lähestyy ajallisesti jouluaattoa luku kerrallaan. Täytyy kyllä sanoa, että minulla ei millään riittäisi itsehillintä siihen, että lukisin tästä vain yhden luvun päivässä. Tämä meni yhdeltä istumalta, koska tarina imaisi heti mukaansa.

Tämä kirja ei ole niin ankea kuin esimerkiksi Yön kuningatar, mutta tässäkään pelottavinta eivät suinkaan ole kartanon kummalliset tapahtumat. Flora on hyvin yksinäinen ja hänen ainoa ystävänsä on liittynyt kiusaajien joukkoon näiden jakaman hevosharrastuksen myötä. Flora kutsuu tyttöjengiä ponitytöiksi ja näiden julmuus on saanut hänet epäilemään kaikkien muidenkin ikäistensä motiiveja. Helmerinkylän tytöt suunnittelevat varmasti samanlaista kiusaamista.

Lisäksi edessä on Floran ja äidin ensimmäinen joulu ilman isää. Pitkäaikainen sairas on vienyt pienen perheen isän ja Flora kaipaa häntä suunnattomasti. Juuri isä oli se, joka valmisteli joulua yhdessä Floran kanssa. Pidin erityisesti kohdasta, jossa Flora itkee isän ja monen muun asian vuoksi ja äiti toteaa, että joskus itku on hyväksi. Seuraavana aamuna Flora tuumii itsekin, että on parempi iloita hyvistä asioista.

Pidin Florasta todella paljon. Kiusaajat ovat murentaneet hänen itsetuntoaan ja isän kuolema on jättänyt syviä arpia, mutta uudessa paikassa Flora päättää olla pelkäämättä.


Siinä kartanon portailla, satojen kilometrien päässä koulusta ja ponitytöistä Flora teki päätöksen. Hän ilmoitti sen kovalla ja päättäväisellä äänellä.

- Mikään tässä kylässä ei saa minua pelkäämään.

Hän ei todellakaan pelästyisi mitään kuiskuttelevia ääniä, kalpeita kasvoja tai autiossa kartanossa heliseviä soittorasioita.

Hän katsahti uhmakkaasti kujan suuntaan. Se, joka yritti pelästyttää Flora Winterin, saisi pettyä pettyä pahan kerran. Niin se olisi.
(s. 27)


Siksipä Flora suhtautuukin kirjan varsinaiseen juoneen eli kummallisiin tapahtumiin hyvin rohkeasti. Jotain on selvästi tekeillä ja koska kartano näyttää pitävän Florasta, on selvästi hänen tehtävänsä selvittää mistä on kyse. Kirjassa ei ole kovin hurjia tapahtumia ja juoni etenee rauhalliseen tahtiin. Minusta se oli silti sopivan jännä ja ihanan talvinen mysteeri. Floran ilo ensilumesta sai minutkin oikein toivomaan sitä.


Kirjan tiedot:
Eva Frantz & Elin Sandström: Ruukin salaisuus | S&S 2021 | 208 sivua | Kirjastosta
Ruotsinkielinen alkuteos: Hemligheten i Helmersbruk | Suomennos: Anu Koivunen

Haasteet:
* Halloween-lukuhaaste
* Syyslukuhaaste - Kuuma juoma
* Luonto sivuilla - Talvi

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä! Pitää laittaa muistiin, jos ensi vuonna käyttäisi tätä joulukalenterina, kun täksi vuodeksi hankin jo Karin Erlandssonin Yöjunan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöjuna on myös hyvä! Siinäkin oli toki se ongelma, että en itse olisi malttanut lukea vain yhtä lukua päivässä. :D

   Poista
 2. Tykkäsin Yöjunasta ja tähänkin kiinnitin huomiota kun juuri saapui kirjastoomme. Menee lukulistalla kärkeen! Ja olen täysin varma, etten minäkään pysty lukemaan vain yhtä lukua päivässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun en ole ainoa, jolla ei ole yhtään itsehillintää! :D

   Poista