perjantai 30. huhtikuuta 2021

Eva Frantz: Yön kuningatar

 Kansikuva.


On harmaa, hiljainen aamu, kun Christine viedään merenrantakukkulalle.

Paljon myöhemmin, vuonna 1915, 12-vuotias Viktor on muuttanut Pariisista Helsinkiin äitinsä kanssa. Äiti on kuuluisa oopperalaulaja, joka saa Yön kuningattaren roolin Venäläisen teatterin esittämästä Taikahuilusta. Viktorkin saa pieniä sivurooleja ja huomaa pian, että teatterissa on tekeillä jotain outoa.

Luin Frantzin edellisen lasten/varhaisnuorten kauhujännärin Osasto 23:n ja pidin siitä. En yleensä bloggaa lukemistani tai selaamistani lastenkirjoista, koska blogi on omaksi ilokseni lukemille kirjoille eikä niille, joihin tutustun työn puolesta. Tämän kirjan luin kuitenkin huvikseni ja se sopi vieläpä pariin lukuhaastekohtaankin. Siinä missä Osasto 23:ssa liikuttiin tuberkuloosiparantolassa, tässä kirjassa seikkaillaan teatterin ja oopperan maailmassa. Tunnelma on silti aivan yhtä synkeä.

Kyseessä on siis kummitusjuttu, mutta ahdistavinta kirjassa eivät suinkaan ole Viktorin kuulemat kuiskaukset ja kellarissa piileskelevä hirviö. Frantz on erittäin taitava luomaan arkista synkkyyttä ja pahuutta. Viktor on, kuten hänen isoäitinsä jaksaa muistuttaa, lihava lapsi ja uusi luokassaan. Hän on armottoman koulukiusaaja Algotin uhri, eikä kukaan opettajista puutu tähän mitenkään, päin vastoin. Viktorin omatkaan ajatukset eivät ole aina kauniita, vaan yhtä synkkiä kuin hänen ympäristönsä.


Pelkäsin kyllä edelleen Algotia, hänen häijyä luonnettaan ja kovia nyrkkejään. Mutta kellarin tapahtumien jälkeen sisälläni oli alkanut kasvaa toisenlainen tunne. Ja joka kerta hänet nähdessäni tämä toinen tunne oli kasvanut aavistuksen samalla kun pelko oli kutistunut.

Se tunne oli viha.
(s. 54-55)


Kotona Viktor ei halua kertoa asiasta, koska isoäiti vihaa häntä jo valmiiksi ja äiti on etäinen. Isä on häipynyt omille teilleen vuosia sitten ja miltei puhekyvytön isoisä pyörätuolissaan on lapsen mielestä pelottava. Viktor tuntee syystäkin olevansa yksin ja tarpeeton. Hän on lahjakas piirtäjä ja laulaja, mutta kukaan ei tunnu välittävän tästä minkään vertaa. Löytää hän sentään teatterista yhden ystävän, teatterimestarin tyttären Agneksen.

Pisteenä ankeuden päälle kirjan viimeisissä lauseissa mainitaan Euroopassa jylläävä maailmansota.

Kirja oli siis erittäin synkkä, mutta juoni oli sopivan jännittävä ja Viktor rohkeutensa löytävä nokkela päähenkilö. Pidin erityisesti siitä, että kirjailija ja kirja eivät aliarvioi lapsilukijaa. Kirjasta ei välity sellainen olo, että kirjailija puhuisi alaspäin ja yksinkertaistaisi asioita lukijaa varten. Lukijan oletettu ikä on toki otettu huomioon tarinassa, mutta samalla luotetaan lukijan omaan ymmärrykseen. Lapsille voi kirjoittaa näinkin vaikeista ja synkistä asioista ilman, että se on osoittelevasti kirjan ydin.


Kirjan tiedot: 
Eva Frantz: Yön kuningatar | S&S 2021 | 180 sivua | Kirjastosta 
Ruotsinkielinen alkuteos: Nattens drottning (2021) | Suomennos: Anu Koivunen

Haasteet:
* HelMet-lukuhaaste 2021 - 13. kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiin [18/50]
* Pohjoinen lukuhaaste 2021 - 20. kirja, jossa kertojana on lapsi [11/25]

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut ensimmäisen kirjan ja aikomus on jatkaa tämän sarjan parissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin taisi olla aivan yksittäinen teos, ei sarjan osa. Mutta kannattaa kyllä lukea! :)

   Poista
 2. Kuten Mai, minäkin olen lukenus Osasto 23:n ja aion lukea tämän. Ensimmäisessä yllätti se, kuinka rajua teksti on verrattuna keskivertoon lastenkirjaan - uskalluksesta pisteet kirjailijalle!

  Työssäni kirjaan verkkokirjastoon lasten lähettämiä kirjasuosituksia, ja tosi monissa on kommenttina että hyvä kirja mutta liian lälly. Frantzia onkin helppo suositella saatesanoin "nämä on oikeasti hurjia tarinoita" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on aivan totta ja isot pisteet kirjailijalle!

   Tämän tyyppisiä lastenkirjoja ei ilmesty kovinkaan paljoa ja kysyntää on varmasti. Lapsetkin kaipaavat selvästi kauhutarinoita, mutta useimmissa kirjoissa tarina ei ole ns. oikeasti kovin pelottava. Frantz on erinomainen luomaan sellaisen kauhuleffatunnelman. :)

   Poista
 3. Voi miten mukavaa, että Frantzilta on ilmestynyt uusi lasten/nuortenkirja. Hän taitaa hienosti nämä jännitysjuonet... tämäkin kuulostaa tosi hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Frantz osaa kirjoittaa hienosti juuri oikeanlaista jännistystä ja kauhua. :) Tykkään myös siitä, että hän sijoittaa kirjansa erikoisiin ympäristöihin (tuberkuloosiparantoja ja teatteri).

   Poista