maanantai 5. heinäkuuta 2021

Satu Jaatinen: Paremmissakin piireissä: kuninkaallisia skandaaleja kautta aikojen

 Kansikuva.


Lokakuussa 2020 Euroopan valtiot julistivat matkustuskieltoja ja vaativat kansalaisiltaan äärimmäistä varovaisuutta koronaviruksen aiheuttaman maailmanlaajuisen epidemian vuoksi.

Miten koronatilanne liittyy kuninkaallisiin skandaaleihin? Ihmettelin tätä itsekin kunnes jatkoin seuraavaan lauseeseen. Kukas niitä karanteenimääräyksiä olikaan rikkomassa ellei oikea kruunupää. Hollannin kuningasperheen tohelointi oli tuorein kirjan skandaaleista, jotka kattavat sellaiset tuhannen vuotta.

Kaipasin kevyttä ja hauskaa kesäkirjaa, ja mikäs sen parempaa kuin uppoutua yhteen paheistani eli kuninkaallisiin juoruihin. Tähän kirjaan on koottu joukko erilaisia eurooppalaisen aateliston kömmähdyksiä kohtalokkaista syrjähypyistä kiusalliseen golfkisaan. Kirja ei etene kronologisesta vaan aiheesta toiseen, ja välillä yksittäinen skandaali ei oikein tuntunut sopivan juuri sen otsikon alle. Mutta, eipä se lukemista haitannut!

Kevyempien kohujen lisäksi kirjassa esitellään myös vakavampia skandaaleja. Kenellä oli motiivi murhata kuuluisat Towerin prinssit ja miten tapaus vaikutti Richard III:n maineeseen? Kirjassa kerrotaan myös, totta kai, Englannin hovin muutamasta viimeisestä vuosikymmenestä. Charlesin ja Dianan onneton avioliitto on näköjään ehtymätön kauhistelun lähde vaikka siitä ei mitään uutta enää irti saakaan.

Sen sijaan tunsin oloni suorastaan hellämieliseksi, kun luin Ruotsin prinssi Bertilin ja Lilianin tarinaa. Kaikkien kirjan ja historian onnettomien kuninkaallisten parien joukossa on ainakin yksi, joka jaksoi rakastaa ja toivoa vuosikymmenten ajan. En ollut aiemmin ajatellutkaan, että pariskunta uhrasi mahdollisuutensa omien lasten saamiseen sovinnaisuuden alttarilla. He pääsivät naimisiin vasta kuusikymppisinä, eikä kumpikaan ilmeisesti halunnut sekoittaa perimysjärjestystä ja/tai tahrata kuninkaallisten kiiltävää ulkokuorta aviottomilla lapsilla.

Kirja ei tarjonnut minulle kovinkaan paljoa uutta, mutta se oli juuri sitä, mitä kaipasinkin eli kevyttä kesälukemista.


Kirjan tiedot:
Satu Jaatinen: Paremmissakin piireissä: kuninkaallisia skandaaleja kautta aikojen | Docendo 2021 | 197 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* HelMet-lukuhaaste 2021 - 45. kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija [27/50]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti