keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Agatha Christie: Särkyneen peilin arvoitus ja 3 muuta Poirotin juttua

 Kansikuva.


Tällä kertaa kesä-Christiekseni löytyi kirjaston kierrätyshyllystä novellikokoelma Särkyneen peilin arvoitus. Kirjassa on neljä novellia, jotka olivat tuttuja Poirot -TV-sarjasta. Tai ainakin kolme on, yhtä en nimittäin muistanut lainkaan. 

Ensimmäinen novelli on Murha tallikujalla, joka on eräänlainen suljetun huoneen arvoitus. Neiti Plenderleith löytää kämppäkaverinsa rouva Allenin kuolleena huoneestaan. Näyttää siltä, että rouva on ampunut itsensä. Poirot'n silmään pistää kuitenkin heti muutama epäilyttävä yksityiskohta.

Tämän jutun muistin noin pääpiirteittäin, mutta en kuitenkaan loppuratkaisua. Tässä ja joissain muissakin novelleissa silmääni pisti se, miten ihmiset tuomittiin nopeasti ulkonäön perusteella. Esimerkiksi murhattu rouva Allen oli kaunis blondi ja hieman yksinkertainen, juuri sopiva pyrkyripoliitikon kotirouvaksi. Neiti Plenderleith puolestaan on tummatukkainen ja ehkä ei yhtä kaunis, mutta paljon terävämpi ja näin ollen ei niin haluttua vaimomateriaalia. Hiustenväri, kauneus ja älykkyys kulkevat pitkälti käsikkäin novellien maailmassa, samoin kasvojen muoto.

Uskomaton varkaus on se novelli, jonka juonta en muistanut ollenkaan. Lordi Mayfield on kutsunut kotiinsa varsin sekalaisen seurakunnan. Eräänä iltana käy ilmi, että joku varastanut lordille ja horisontissa uhkaavalle sodalle tärkeät pommikoneen piirustukset. Asian selvittäminen vaatii hienovaraisuutta eli Poirot'n apua.

Tämä oli ihan kiva pikku mysteeri, mutta jotenkin odotin koko ajan, että joku murhataan. Mielessäni Agatha Chistie vain on yhtä kuin murhadekkari. En pitänyt novellin henkilöhahmoista kovinkaan paljoa ja etenkin se, miten Mayfield esitettiin lopussa jonkinlaisena sankarihahmona, ärsytti. Mies nyt kuitenkin oli puuhastellut vihollisvaltojen kanssa, ei sitä ihan noin vain pitäisi unohtaa. Ainakin tuli selväksi se, että poliitikkoihin ei voi luottaa.

Muistin kokoelman niminovellin Särkyneen peilin arvoituksen murhan ja bongasinkin heti murhaajan epäiltyjen joukosta. Järjettömän rikas sir Gervase Chevenix-Gore näyttää tekevän itsemurhan, mutta eihän se tietenkään niin ole. Onneksi sir Gervase oli jo kutsunut paikalle yksityisetsivän eikä Poirot'lla mene kauaakaan selvittää, kuka oli teon takana.

Pidin enemmän tämän novellin henkilöistä, jotka olivatkin melko omituista porukkaa. Esimerkiksi sir Gervase on omasta mielestään maailman napa, mikä saa tietenkin Poirot'n epäilykset heräämään välittömästi. Itseään maailman tärkeimpänä ihmisenä pitävä mies ei varmasti tappaisi itseään ja jättäisi maailmaa ilman hänen säkenöivää läsnäoloaan. Sir Gervaisen vaimo puolestaan puhelee henkiolentojen kanssa ja luulee olevansa (muun muassa) jälleen syntynyt Atlantiksen ylipapitar. Minusta oli jollain kummallisella tavalla hellyttävää, että näiden kahden avioliittoa kuvattiin onnelliseksi ja jopa rakastavaksi. Vakka kantensa valitsee ja niin pois päin.

Kirjan viimeinen novelli on Kolmiodraamaa Rhodoksella. Poirot on lomailemassa ja rantaelämästä nauttiessaan huomaa ympärillään pyörivän pienen piirin jos toisenkin. Kuvankauniilla Valentine Chantryllä on kierroksessa viides aviomies ja nyt hän näyttää iskeneen silmänsä herra Goldiin, jonka vaimo ei katso asiaa hyvällä.

Tämän tarinan muistin kokonaan TV-sarjasta ja näinkin sen suorastaan sieluni silmin. Tässäkin toistuu vahvasti ensimmäisen novellin ulkonäköteema: kaunis rouva Chantry on oikeastaan aika tyhmä, hiirimäinen rouva Gold puolestaan hyvin terävä. Komea herra Gold on helposti vietävissä, yrmeässä herra Chantryssa on "hitunen alkukantaista apinaa" ja enemmän kuin hitunen älykkyyttä. Tarina sinänsä oli kyllä hupaisaa luettavaa ja kirjan viimeisenä novellina jätti kesätunnelmiin, sijoittuuhan se Rhodokselle.


Kirjan tiedot:
Agatha Christie: Särkyneen peilin arvoitus ja 3 muuta Poirotin juttua | WSOY 1985 | 232 sivua | Omasta hyllystä
Englanninkielinen alkuteos: Murder in the Mews (1937) | Suomennos: Anna-Liisa Laine

Luettu myös mm.:
Jokken kirjanurkka, Katvealue, Agatha Christien kirjat ynnä muut

Haasteet:
* HelMet-lukuhaaste 2021 - 23. kirja, jota luet ulkona [28/50]
* Pohjoinen lukuhaaste 2021 - 23. kirja, jonka kannessa on viikset [13/25]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti