keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Toinen tuntematon

Toinen tuntematon
376 s.
WSOY 2017
Kirjastosta

"Rakas on Maijani,
Kiitos sinulle Maija rakas, sekä kirjeestä että korteista, sain ne tänään kun tulin matkalta."

Luin Tuntemattoman sotilaan joskus muinoin lukiossa ja sittemmin olen katsonut Edvin Laineen elokuvan kerran jos toisenkin. Niitä itsenäisyyspäivän perinteitähän se elokuva on. Tätä lukiessani mietin, että pitäisi joskus ottaa operaatioksi lukea kirjakin uudelleen. En nimittäin muista siitä muuta kuin sen, että se oli mielestäni silloin yllättävän hyvä. Sotakirjallisuus ei ole lähellä sydäntäni, mutta Toiseen tuntemattomaan tartuin ihan uteliaisuuttani. Millaisia naishahmoja Tuntemattomassa sotilaassa olikaan?

Muutamalla lauseella mainittuja. Siksi onkin hienoa, että tämä kirja on kirjoitettu. Kirjassa on siis 22 novellia 22:n eri kirjailijan kirjoittamana. Jokainen kertoo naisesta, joka mainitaan Tuntemattomassa sotilaassa tai ainakin hänen voi päätellä olevan olemassa. Jokuhan ne villasukat on kutonut, kirjeet  rintamalle kirjoittanut ja yhteiskuntaa pyörittänyt.

Nin yleisesti ottaen kirja oli huikea lukukokemus. Novelleissa kuvataan niin monenlaisia naisia joita eivät yhdistä miehet vaan sota. Tarinoista löytyy äitejä, tyttäriä, sisaria, maalaistalon emäntiä, nuoria lottia, vanhoja rouvia, vaikka ketä. Kokonainen kirjava räsymatto naisten elämästä sodan runtelemassa maassa. Kirjan novellit ovat niin monipuolisia, että jokainen löytänee niistä ne omat suosikkinsa.

Minun suosikkinovellini olivat Tapio Koivukarin Hilma Lahti, souvarin muija (tarinan viimeinen lause on vain niin härkäpäisen päättäväinen. Hilma Lahti ei anna periksi niin kauan kuin hänessä henki pihisee), Sirpa Kähkösen Kesän 1939 poutapilvet (tarinassa käsitellään myös jatkosotaa edeltävää aikaa ja sisällissodan jälkimaininkeja), Taina Latvalan Enne (tarina on yksi suuri entä jos, entä jos olisimme saaneet tilaisuuden elää ja rakastaa) ja Laura Lähteenmäen Tummuva vihreys (tarinassa sota on oikeastaan vain tausta, jotka vasten ihmisten arkisempi julmuus näkyy). 

Hieno lukukokemus! Suosittelen myös sellaisille lukijoille, joita sotakirjallisuus sinänsä ei kiinnosta. Jos minä onnistuin uppoutumaan tähän näin täysillä niin onnistunevat kaikki muutkin.


Luettu myös mm.:

Haasteet:
* Helmet-lukuhaaste 2017 - 9. toisen taideteoksen inspiroima kirja [38/50]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti