keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Rosa Meriläinen & Sanna Seiko Salo: NE: Kuukautiskirja

Rosa Meriläinen & Sanna Seiko Salo:
NE: Kuukautiskirja
170 s.
Karisto 2017
Kirjastosta

Oman kehon omanlaisuudesta, sen kyvyistä ja taidoista nauttiminen on helpompaa, kun tuntee oman anatomiansa ja syyt kehon toimintojen takana.

Omituisena sattumana tämä opus saapui kirjastoomme samana päivänä kun Facebookin ilmeisesti tuulella, kuun vaiheilla ja tuurilla toimiva systeemi suvaitsi tarjota minulle luettavaksi artikkelin, joka käsitteli juurikin kuukautisia. En nyt kuollaksenikaan muista oliko kyseessä Intia vai Nepal, mutta joka tapauksessa artikkeli kertoi siitä, miten paikalliset naiset joutuivat asumaan syrjäisessä kopperossa kuukautistensa ajan. Tänä aikana heitä uhkasivat niin sääolosuhteet, villieläimet kuin raiskauksetkin. Kyllä laittoi katsomaan omaa elämää hieman toisenlaisesta näkökulmasta.

No, joka tapauksessa  pointtini oli se, että yhtäkkiä tätä aihetta tunki sisään ovista ja ikkunoista. Kirja sinänsä ei tarjonnut minulle mitään uutta varsinaista tietoa ja sen arvasin kirjan lainatessanikin. Haiviikon suhteen olen jo vanha konkari, joka on perehtynyt aiheeseen monelta kantilta. Tartuinkin tähän uteliaisuudesta sen suhteen, miten aihetta käsitellään nimenomaan tässä kirjassa, sekä siksi, että kirja vaikutti oikeasti hauskalta. 

Kirjassa on paljon haastetteluja ja erilaisten ihmisten omakohtaisia kertomuksia kuukautisten kanssa elämisestä. Iäkkäämpien ihmisten juttuja lukiessa sai taas olla kiitollinen nykyaikaisista kuukautissuojista ja siitä, ettei aihe ole niin tabu kuin vuosikymmeniä sitten. Vaikea kuvitella sitä kauhua ja hämmennystä jonka nuori, jolle ei ole koskaan aiheesta mitään puhuttu, on kokenut ensimmäisten kuukautisten alkaessa. Pidin paljon siitä, että kirjassa oli huomioitu myös sukupuolivähemmistöt: kuukautiset eivät ole vain cisnaisten juttu. Erilaiset kertojat ja kokemukset tekivät kuukautisista tavallisen ja arkipäiväisen jutun, juuri sellaisen kuin sen pitää ollakin. Kirjassa myös puretaan kuukautisiin liittyviä myyttejä ja annetaan käytännön vinkkejä niiden varalle.

Mietiskelin kirjaa lukiessani kenelle sitä suosittelisin ja tulin siihen tulokseen, että kaikille. Ei tekisi pojille ja miehillekään yhtään pahaa tutustua aiheeseen lähemmin. Ehkä se vähentäisi sitä mystifiointia, pelkoa ja vähättelyn tarvetta jota kuukautiset tuntuvat joissakin miehissä herättävän. Ei, syy ei ole PMS vaan se, että sinä olet täysi tollo.


Jos miehillä olisi kuukautiset, he rehentelisivät tamponiensa koolla.
(s. 142)
 

Hieman minua kirjassa ärsytti sen kuukuppipalvonta. Muitakin kuukautissuojia esitellään lyhyesti ja mainitaan, että jokainen voi toki valita itselleen sopivan. Sitten siirrytäänkin "kuukuppi on paras!!" -vaihteeseen. Jotenkin jäi sellainen olo, että minä olen sitten huono menkkaihminen kun en sellaista halua käyttää, ja kehtaan vielä tuhota luontoakin kun en suostu uhraamaan omaa mukavuuttani pyhän kuukupin edessä. Ehkäpä olen turhan herkkänahkainen tuon suhteen, mutta kuukuppisaarnaajat ovat käyneet hermoilleni turhan monta kertaa.

Mutta siis, hyvä tietopaketti kuukautisista kenelle tahansa! Kannattaa harkita hankkivansa ainakin sille perheen (esi)teinille, joka ei ehkä kehtaa kysyä ääneen mieltään askarruttavia kysymyksiä.


Luettu myös mm.:

Haasteet:
* Helmet-lukuhaaste 2017 - 13. Kirja "kertoo sinusta" [sillä logiikalla, että kyllähän noiden kanssa on jo parikymmentä vuotta pärjätty. ollaan suorastaan bestiksiä. 5/50]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti