maanantai 29. huhtikuuta 2024

Enni Mustonen: Kartanonrouva (Rouvankartanon tarinoita #02)

Kansikuva.


Aurinko paistaa suoraan kasvoihin niin että on pakko siristää silmiä.

Sen kerran kun minä ehdin varausjonon ensimmäiseksi, kirja on jumissa kuljetuksessa pari viikkoa. Harmillista, mutta sain kuitenkin viimein tämän Enni Mustosen Kartanonrouvan. Ja olen toki paremmassa asemassa kuin ne, joiden varausnumero on 300+.

Kartanonrouva jatkaa Kasvattitytössä alkanutta tarinaa ja ajassa hypätään reilu kymmenen vuotta eteen päin. Tämän kirjan tarina kattaa vuodet 1788-1791 ja Hedda Noora on jo kolmikymppinen suurperheen äiti. Kartanon arki synkistyy nopeasti kun kuningas Kustaa III lähtee sotajalalle Venäjää vastaan.

Kuten sarjan edellinen osa, tämäkään ei ole erityisen juonivetoinen kirja. Sotarintamalla kyllä rytisee, mutta Hedda Nooran arki jatkuu melkein samanlaisena kuin ennenkin. Tarinan vahvuus onkin 1700-luvun lopun kartano-arjen ja naisten elämän kuvaamisessa. Heidän elämänpiirinsä on paljon pienempi kuin miesten ja siksi heille tärkeät asiat tuntuvat kovin tavallisilta ja tutuiltakin.

Kartanonrouvassa sivutilaa annetaan etenkin äitiydelle ja sille, miten fyysistä se on. Kasvattityttäressä Hedda Noora pelkäsi kuollakseen raskautta ja kaikki pelko ei ole haihtunut, vaikka synnytyksiä on takana seitsemisen kappaletta. Naiselle jokainen synnytys on taistelu elämästä ja kuolemasta, ja kumpikin on kirjassa vahvasti läsnä.

Hedda Nooran perhekään ei säästy menetyksiltä. Vaikka lasten menehtyminen sairauksiin on ollut huomattavasti yleisempää kuin nyky-Suomessa, ei se siitä sen helpompaa tehnyt. Rakas lapsi on aina rakas lapsi.

Tähän liittyen pidin erityisesti kohdasta, jossa eräs iäkäs nainen kuolee. Miehiä ei ruumiinvalvojaisissa ja hautajaisissa juuri näy, koska heille tämä nainen on aina ollut etäinen ja suorastaan outo. Naisille sen sijaan juuri hän oli se, joka oli paikalla synnytyksissä ja joka pelasti äitejä ja lapsia. Tässä kiteytyi hyvin se, miten erilaiset sukupuoliroolit olivat ja miten vieras vastakkaisen sukupuolen maailma saattoi olla.

Tapahtui kirjassa toki muutakin ja Hedda Noora emännöi iän tuomalla varmuudella. Pidän hänestä edelleen hahmona ja pidin toki koko kirjasta. Se kuvaa hyvin kuohuvaa historiallista ajanjaksoa jos ei ihan ruohonjuuritasolta niin ei kovin korkealtakaan. Vaikka kartanonrouva onkin, Hedda Noora ei elä hienostelevaa ökyelämää vaan on tiukasti kiinni käytännön töissä.


Kirjan tiedot:
Enni Mustonen: Kartanonrouva | Otava 2024 | 318 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Lukumatka menneisyyteen 2024 : Suomi ennen 1800-lukua
* Vahvat naiset 2024 : Sukupuoliroolit

2 kommenttia:

  1. Oi rakastin tätä sarjan aloitusosaa ja nyt tämän arviosi luettua vielä enemmän tätä toista osaa kun äitiys tulee myös kuviohin! Onneksi olen jo 54 sijalla varausjonossa niin vaikka odotusta onkin niin se ei ole ihan loputon. Ihan uskomatonta kuinka olet päässyt ekaksi! Pitäisi osata ennakoida niin hyvin että tuskin minulta onnistuisi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pidät tästä! Minusta tässä kuvattiin hyvin raskauden ja synnytyksen kehollisuutta ja sitä, miten ne eivät ole aina helppoja ja kauniita tapahtumia. Muutenkin tuo naisten elämän kuvaus oli kiinnostavaa, en kaivannut tähän sen suurempia seikkailuja. :D Se oli ihan tuurista kiinni vaikka kirjastonhoitaja olenkin! Mekään emme voi etuilla varausjonossa, vaan järjestysnumero tulee ihan sen mukaan miten ehtii kirjan varata. Yleensä ainakin muutama asiakas on nopeampi. :D

      Poista