keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

Béja & Nataël: Five on the Treasure Island & Five Go Adventuring Again

Kansikuvat.

Sisarukset Julian, Dick ja Anne tapaavat viimein serkkunsa Georgen ja tämän koiran Timmyn. Alkukankeuden jälkeen serkukset ystävystyvät ja löytävät itsensä seikkailuista.

No Viisikkohan se siinä! En tiennyt, että näistä lapsuuteni klassikoista on tehty sarjakuviakin. Ilmeisesti ihan ensimmäistä kertaa juhlistamaan sarjan kasikymppisiä. Toivottavasti nämä saadaan suomennettuinakin, en varmasti ole ainoa, joka joutui heti nostalgian kouriin nähdessään nämä.

Näiden piirrostyyli jäljittelee 1940-luvun sarjakuvia. Ruudut ovat selkeästi piirrettyjä eikä niiden muodoilla kikkailla. Sarjakuvat ovat värillisiä enkä muuten muistanut, että toisin kuin serkkunsa, George on tummatukkainen. Lapset on piirretty vanhemmat näköisiksi kuin se 10-12 vuotta, jonka he kirjoissa ovat. Ehkä tällä yritetään saada vähän vanhemmatkin tarttumaan näihin?

Nämä kaksi sarjakuva-albumia kertovat kahden ensimmäinen Viisikko-romaanin tarinat. Serkukset tapaavat Five on the Treasure Islandissa, kun Julian, Dick ja Anne saapuvat kesälomalle Kirriniin. Sitten sitä etsitäänkin jo aarretta Georgen omistamassa saaressa.

Toisessa osassa Five Go Adventuring Again koko joukko palaa Kirriniin joululomalle. Opintoja on suoritettava lomallakin, mutta lapsille palkatussa kotiopettajassa on jotain hämärää. Enpä muistanut sitäkään, että ennen serkkujensa tapaamista George oli äitinsä kotiopetuksessa.


Kuvassa lapset ilakoivat rannalla Timmy-koiran katsoessa vieressä.
Jee!
(s. 21)


Viisikko-seikkailut ovat herttaisen wanhanaikaisia tarinoita, joissa nokkelat lapset löytävät aarteita ja salakäytäviä. Ajan henki on vahvasti läsnä niin kaikkien käytöksessä kuin kuvituksen kauttakin. Georgen villiys ja perinteisen tyttöyden torjunta ovat rasitteita etenkin hänen vakavalle isälleen. Fanny-äiti on kotiäiti, joka on piirretty hyvin tyylikkäänä ja ehkäpä jopa poliisin kanssa flirttailevana!

Toisessa osassa on kohta, jossa Anne tutkii Georgen henkilökohtaista muistikirjaa (hyi sinua, Anne!). Siitä paljastuu, että George ihailee muun muassa Hubertine Auclertia ja Emily Davisonia, 1800- ja 1900-luvun vaihteen naisasianaisia. Olikohan tätä noissa romaaneissa vai oliko tämä sarjakuviin lisätty juttu?

Se, mitä jäin näissä kaipaamaan, oli syöminen! Missä olivat reput ja piknik-korit, joista kaiveltiin jos jonkinlaista evästä?


Kirjojen tiedot:
Béja & Nataël, Enid Blyton: Five on the Treasure Island & Five Go Adventuring Again | Hodder & Stoughton 2022 (1. p. 2017) | 60 & 68 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Klassikkokesä 2022 : Kirjat 3 ja 4

2 kommenttia:

  1. Enpä minä ainakaan muista tuollaisia nimiä suomenkielisistä Viisikoista. Olisikin mielenkiintoista lukea nämä englanniksi, saattaisi löytää pieniä kiinnostavia yksityiskohtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävi minullakin mielessä, että vertailun vuoksi voisi olla kiinnostavaa lukea myös nuo sarjakuvia vastaavat kirjat, mielellään englanniksi. Ties mitä sieltä paljastuisi! :D

      Poista