19-vuotias Therese Belivet haaveilee teatterilavastajan työstä. Tilaisuutta odotellessa hän työskentelee tavaratalon leluosastolla. Jouluruuhkan aikaan kauppaan astuu Carol Aird, johon Therese tuntee heti vastustamatonta vetoa…
Katsoin jokunen vuosi sitten Carol-elokuvan, joka perustuu tähän kirjaan. Vaikka pidänkin Cate Blanchettista, leffa ei tehnyt minuun sen suurempaa vaikutusta. Päätin silti lukea kirjan kun se sattui silmääni kirjaston OverDrivessa. Se sopii hyvin muutamaan lukuhaasteeseen ja onhan se klassikko.
Kirja on tunnettu muun muassa siitä, että se on ensimmäinen julkaistu lesbokirja, jossa pariskunta saa onnellisen lopun. Tai no, ainakaan kumpikaan ei kuollut tai joutunut pakkohoitoon, ja heidän yhteinen tulevaisuutensa näyttää hyvinkin mahdolliselta. Rima oli matalalla 1950-luvulla.
Jos suhdetta ei lasketa, Carol-paran elämä menee kyllä ihan persiilleen. Kirjan alkaessa hän on keskellä vaikeaa avioeroprosessia. Kun aviomies saa kiistattomia todisteita Carolin suhteesta Thereseen, Carolilla ei ole mitään mahdollisuutta saada tyttärensä huoltajuutta. Elääkseen onnellisena Theresen kanssa hänen täytyy luopua melkein kaikesta muusta. Että semmoinen onnellinen loppu se.
Therese sen sijaan saa suhteesta lisää itsevarmuutta. Minusta oli mielenkiintoista lukea tarina nimenomaan hänen näkökulmastaan. Hän on aivan hukassa tarinan alussa ja lipumassa kohti avioliittoa, jota ei halua. Carolin kautta hän löytää paitsi rakkauden myös itsensä.
Noin yleisesti ottaen lesboja ei katsottu hyvällä 1950-luvulla, mutta Therese tietää silti naisten välisten suhteiden olevan mahdollisia. Hä joutuukin pohtimaan, onko sellainen oikeasti mahdollista hänelle itselleen. Kirjassa on mielestäni kauniisti kirjoitettuja kohtia intohimosta ja rakkaudesta, joka polttaa Thereseä.
She wanted to thrust the table aside and spring into her arms, to bury her nose in the green and gold scarf that was tied close around her neck. Once the backs of their hands brushed on the table, and Therese's skin there felt separately alive now, and rather burning. Therese could not understand it, but is was so.
(s. 70)
Pidin kirjasta! Se ei ole mikään maailman onnellisin romanssi ja henkilöhahmotkaan eivät ole maailman miellyttävimpiä. Se on kuitenkin hyvin kirjoitettu ja ajankuva on tietenkin todella hieno, koska siinä ei katsota menneisyyteen vaan Highsmithin nykyhetkeen. Theresen kipuilut ammatin, identiteetin ja kasvamisen kanssa ovat toisaalta hyvin 1950-lukulaisia, toisaalta myös tätä päivää.
Kirjan tiedot:
Patricia Highsmith: The Price of Salt | SRS Internet Publishing 2011 (1. p. 1952) | 462 sivua | Kirjastosta
Haasteet:
* Helmet 2022 : 17. kirja on aiheuttanut julkista keskustelua tai kohua [43/50]
* Queerlukuhaaste 2022 : Queerklassikko
* Klassikkokesä 2022 : Kirja 2
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti