sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Minna Eväsoja: Melkein geisha - hurmaava ja hullu Japani

Minna Eväsoja:
Melkein geisha -
hurmaava ja hullu Japani

239 s.
Gummerus 2016
Kirjastosta

Kioton kaupungissa lämmintä on vain tee luki arvostetun vanhan teeliikkeen mainoksessa Hankyun junassa.

Minä ja aika monet muutkin suomalaiset olemme kiinnostuneita eksoottisista kaukomaista. Eksoottisella haen tässä nyt vierasta kulttuuria ja suomalaisittain vieraita tapoja. Jokin niissä vain kiinnostaa! Jotenkin minusta tuntuu, että viime vuosina on suomeksi ilmestynyt erityisesti Japania ja Pohjois-Koreaa käsittelevää kirjallisuutta. En ole tutkinut tai tilastoinut asiaa, mutta sellainen fiilis on jäänyt. Mikäpä siinä, kiehtovia maitahan ne.

Gummeruksen uutuus on Minna Eväsojan omiin kokemuksiin pohjautuva Japani-kirja. Eväsoja on siis (ja nyt luntin kirjan takalipareesta) japanilaisen estetiikan professori Helsingin yliopistossa sekä sairaan- ja terveydenhoitaja. Perin mielenkiintoinen yhdistelmä. Hän on myös opiskellut teetaidetta Kiotossa 1990-luvun alussa ja vieraillut maassa paljon sen jälkeenkin. Oletan, että hän tosiaan ymmärtää Japania sujuvasti, muuten tuo tuskin olisi onnistunut! Olen aina ollut kateellinen ihmisille, joilla on hyvä kielipää ja joilla on kärsivällisyyttä opetella esimerkiksi juuri Japanin täysin erilainen kirjaimisto. Kulttuurista ja opiskelusta saa varmasti irti paljon enemmän kun ei tarvitse mennä käännöksen kautta.

Kirja on siis omaelämäkerrallinen ja perustuu niin päiväkirjamerkintöihin kuin muisteluihinkin. Kirjassa on 45 lukua, joista osa on vain parin sivun mittaisia. Ne käsittelevät vaikka minkälaisia asioita, joiden yhdistävä tekijä on japanilainen arki. Miten tohvelit ja kalanruoto liittyvät japanilaisuuteen? No, joka huoneelle on omat tohvelinsa ja auta armias jos kävelet vessatohveleissa wc:n ulkopuolella! En ihmettele yhtään, että Eväsoja oli minimoinut tohvelimäärän omassa asunnossaan. Kalanruoto taas liittyy tietynlaiseen kauneuden ja siisteyden kulttuuriin, johon törmää melkein jokaisessa luvussa. Kaiken on oltava esteettisesti miellyttävää ruoantähteistä sumopainijoiden pyöreisiin muotoihin. 

Luvut ja tapahtumat on kirjoitettu rennosti ja hauskasti. Yleensä Eväsoja selittää miksi jokin tapahtuma oli japanilaisille tärkeä tai miksi hänen käytöksensä hämmensi heitä, ja se onkin erinomainen keino saada lukijakin näkemään syvemmälle vieraaseen kulttuuriin. Se minua jäi mietityttämään, että miksi kiotolainen pankkineiti ystävineen kutsui itsensä Eväsojan luo keskustelemaan varsin suorasukaisesti seksistä ja vertailemaan rintojaan? Oikeasti, miksi? Oliko kyseessä jonkin todella outo mutta yllättävän yleinen japanilainen tapa, vai vain pari todella erikoista naista? Olisin myös kaivannut kirjaan enemmän tietoa siitä, milloin asiat tapahtuivat. Osa sijoittui selvästi Eväsojan opiskeluaikoihin 1990-luvulla, mutta sitten oli niitäkin kappaleita joista ei tiennyt tapahtuivatko ne kaksi vai kaksikymmentä vuotta sitten.

Ja tämähän ei olisi minun kirjablogini jos en valittaisi jostakin. Paikoitellen minua ärsytti se, että Eväsoja teki koko joukon yleistyksiä koskien Japania ja sen kulttuuria. "Minä koin tämän asian, joten sellainen se on kaikkialla Japanissa." Aivan erityisesti tämä ärsytti minua erotiikkaa käsittelevissä luvuissa ja kappaleissa. Japanilaisilla on taipumusta fetisseihin (s.215), sanoo Eväsoja. Hänkö on tutkinut asiaa ja vertaillut japanilaisia muiden maiden asukkaisiin? Eväsojalla on paikoitellen selvästi sellainen mielikuva, että länsimaalaisuus on se ainoa oikea tapa tehdä asioita ja kaikki muu on jollain tavalla epänormaalia. On todella omistuista liittää niskaan ja nilkkoihin eroottista latausta, koska me kaikkihan toki tiedämme, että vain rintojen ja takapuolen tuijottelu on normaalia. Ei näin. En pitänyt tällaisesta asenteesta, mutta onneksi sitä ei loppujen lopuksi ollut kovin paljoa.

Kaiken kaikkiaan kirja oli hupaisaa ja informatiivista luettavaa. Tämä olisi varmasti hyödyllistä luettavaa jos aikoo matkustaa Japaniin.


Luettu myös mm.:
 
Haasteet:
* Reading Challenge 2016 - 23. a book that is publushed in 2016 [12/40]

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta - moitteistasi huolimatta. :) Japanilaisuudessa on jotain hyvin kiehtovaa, mutta minuakin riepoo se, kun asioita yleistetään liiaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos yleistyksiä ei lasketa, kirja oli oikeasti kiinnostava ja hyvin kirjoitettu, ja kannattaa lukea! :)

      Poista
  2. Olen varannut kirjastosta, mutta ei vain kuulu. Olisi kiva saada lukuun. Sen sijaan minulla on lukupinossa Enemmän kuin puoli taivasta, muhkea opus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vain vähän vilkaista millainen tuo Enemmän kuin puoli taivasta onkaan, mutta niinhän se päätyi omaankin lukupinoon... :D

      Poista