keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

Ilari Aalto & Elina Helkala: Vuosi keskiajan Suomessa

Kansikuva.

Keväällä 2022 päätin perustaa pihallemme ruispellon, kolme neliötä karjalaista kaskiruista.

Tiedätkö, mistä tulee sana “säntillinen”? Enpä tiennyt minäkään ennen kuin luin tämän Ilari Aallon ja Elina Helkalan kirjan. Nyt olen ehtinyt päteä tällä tiedonjyväsellä jo pariinkin otteeseen.

Vuosi keskiajan Suomessa on tietokirja, joka sisältää juuri sitä, mitä nimikin lupaa. Tarkkaan ottaen vuosi on 1480 ja tapahtumat etenevät tammikuusta talvikuuhun. Tai oikeastaan mitään suuria tapahtumia ei ole, vaan kirjaan on valittu tarkoituksella aivan tavallinen vuosi. Suomea eivät koetelleet sen enempään tavallista suuremmat nälänhädät kuin sotajoukkojen rynnistyskään.

Enimmäkseen kirjassa kerrotaan miten se ihan tavallinen maanviljelijä eli, olihan Suomi vielä maata kääntävää takapajulaa noin niin kuin globaalissa mittakaavassa. Täällä elettiin ja kuoltiin jos ei sopusoinnussa niin ainakin rinta rinnan luonnon kanssa. Kirjan kautta tulevat tutuksi niin sesonkiaskareet kuin kaikki se, mitä tehtiin joka ainoa päivä jokapäiväisen leivän eteen.

Tykkäsin kirjasta ja se oli mielestäni todella vetävästi kirjoitettu. Tarinaa tuki hienosti Elina Helkalan mainio ja oivaltava kuvitus. Kuvataide ei ollut keskiajan Suomessa mikään joka kodin juttu eikä sitä tavallista arkea kuvallistettu käytännössä ollenkaan. Helkalan kuvitus on hakenut inspiraatiota Aallon tekstistä ja olikin varsin vekkuli kokemus nähdä talonpojan askareita kuvattuna keskiaikaisella piirrostyylillä. Kannattaa vilkaista kirjaa ihan jo kuvituksen vuoksi vaikkei sitä innostuisi lukemaan.


Kirjan tiedot:
Ilari Aalto & Elina Helkala: Vuosi keskiajan Suomessa | Atena 2023 | 206 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2024 : 43. Kirjalla ei ole päähenkilöä [26/50]
* Lukumatka menneisyyteen 2024 : Vuoden kierto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti