perjantai 21. maaliskuuta 2025

Marja-Leena Lempinen: Naisten taivas

Kansikuva.

Istuin ruokalassa vieläkin hiukan hämilläni, minusta tuntui edelleen ettei tämä ollut totta, että keikuin yhä Atlantilla, tanssin illalla kolmannen luokan kannella ja katselin ensimmäisen luokan valaistuja saleja, joihin meillä halvimman lipun maksaneilla ei ollut varaa.

Jostain syystä tämä Marja-Leena Lempisen Naisten taivas on mennyt minulta ilmestyessään ohi. Vähän harmillista, mutta ainakin kaikki trilogian kolme osaa ovat nyt ilmestyneet.

Tarina alkaa vuodesta 1927. Savolaiset ystävykset Jenny ja Hanna saapuvat Kanadaan suurten unelmien perässä. Nuorten naisten tiet erkanevat pian ja tarinassa seurataan tarkemmin Jennyä, joka jää Torontoon varakkaan pankkiiriperheen palvelijaksi.

Tämä oli kirjoitettu oikein sujuvasti ja kertoo siirtolaisten arkisesta, mutta mielenkiintoisesta elämästä. Jenny ja Hanna lähtivät matkaan uudenlaisen vapauden ja huolettomamman ilmapiirin toivossa. Kanadassa nuorella naisella on enemmän mahdollisuuksia itsenäiseen elämään kuin kotona Suomessa. Molemmille hyvin merkittävää on myös se, että he voivat jättää sisällissodan haavoittaman kotimaan taakseen.

Jenny toimi tosi hyvin päähenkilönä. Hän on jo valmiiksi rohkea, mutta nyt hänellä on tilaisuus alkaa rakentaa juuri sellaista elämää kuin hän haluaa. Palvelijan pesti on ensimmäinen askel, joka mahdollistaa sekä rahan säästämisen että sen lähettämisen kotiin perheen avuksi. Tarinan edetessä Jenny rohkaistuu entisestään ja uskaltaa lopulta puuttua näkemiinsä epäkohtiin.


Perheelle saatoin olla näkymätön, mutta itselleni olin hyvinkin näkyvä, näiden muutaman kuukauden aikaan olin määrätietoisesti kehittänyt taitojani, opiskellut kieltä ja saanut omanarvontuntoa, joka syntyi siitä, että tiesin tekeväni tieni hyvin. Tiesin kuka olin ja mihin elämässäni pyri, eikä sitä varmuutta minussa kyennyt kukaan tuhoamaan tai ottamaan pois.
(s. 41)


Tykkäsin erityisesti siitä, miten tarinassa kuvataan luokkayhteiskuntaa. Jennylle valkenee pikkuhiljaa, että työnantajien ystävällisyys ei tarkoita sitä, että heitä oikeasti kiinnostaisi palvelusväen hyvinvointi. Mitä vähemään heitä näkyy ja mitä vähemmän heille pitää maksaa, sitä parempi. Yksi taustan juonenlangoista onkin sosialismiaate, jota Jenny ensin välttelee, mutta jota hän alkaa myöhemmin ymmärtää.

Jennylle ja Hannalle ei tosiaan tapahdu Suuria Dramaattisia Asioita mutta arkisia sattumuksia ja onnettomuuksia on kyllä. Taustalla tapahtuu toki myös niitä suuria juttuja, joista merkittävin eli vuoden 1929 pörssiromahdus koskettaa lopulta myös Jennyä.

Kirja oli tosi kiva luettava ja täytyy ehdottomasti lainata seuraavakin osa! Kiinnostaa tietää, millä tavalla Jenny toteuttaa unelmansa.


Kirjan tiedot:
Marja-Leena Lempinen: Naisten taivas | Icasos 2021 | 231 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:

Haasteet:
* Helmet 2025 : 12. Kirjassa on ilkeä tai paha naishahmo
* Lukumatka menneisyyteen : 24. Pienen kustantamon julkaisema kirja

2 kommenttia:

  1. Hei pitääkin lukea tämä, sillä kuulosti sen verran kiinnostavalta! Hauskasti löysin tämän pitkältä lukutärppi listaltani, vaikka en kyllä ole muistanut sen olemassaoloa tai mistä se kertoo lainkaan. Eli hyvään saumaan tuli tämä muistutus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä oli selvästi universumin tapa sanoa, että lue jo se kirja! :D

      Poista