Agnés Martin-Lugand: Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia
(Les gens heureux lisent et boivent du café, 2015)
218 s.
Bazar 2018 Kirjastosta |
"Ole niin kiltti, äiti!"
Antakaapas kun lainaan instapostaustani tähän:
Pitkästä aikaa niin vastenmielinen ja väkivaltainen alfauros mieshahmo, että toivoin päähenkilö Dianen lähtevän heti takaisin Pariisiin parempaa seuraa etsimään. Rima olisi ollut niin matala, että samalla hän olisi voittanut limbokisan!
Lyhykäisyydessään kirjan juoni on se, että kolmikymppinen Diane on menettänyt vuotta aiemmin auto-onnettomuudessa sekä miehensä että pienen tyttärensä. Hän on viettänyt vuoden kotonaan jonne on päässyt vain hänen homobestiksensa Félix, joka viettää yönsä paneskellen pitkin ja poikin Pariisia. Tämä tärkeä tieto kerrotaan ainoastaan joka kerta kun Félix mainitaan. Viimein Diane päättää tehdä irtioton harmaasta arjestaan ja muuttaa pieneen tuppukylään Irlantiin. Hänen naapurinsa on varsinainen persläpi Edward, joka tietenkin valloittaa Dianen murtuneen sydämen.
Miten tämä tapahtuu on minulle edelleen arvoitus ja minä sentään luin koko kirjan. Nyt kyllä mietin miksi.
Diane itsessään on sikäli virkistävän erilainen romanttisen kirjallisuuden päähenkilö, että hän on tyly, itsekäs ja itsenäiseksi oppiva nainen. Ainakin silloin kun Edward ei ole lähettyvillä. Heti kun mies on näköpiirissä, Diane muuttuu hysteerisesti huutavaksi ja/tai itkeväksi ja/tai avuttomasti sopertelevaksi riippakiveksi, joka rakastuu mieheen, joka- antakaapas kun lainaan kirjaa:
Edward nappasi minua ranteesta kiinni ja työnsi väkisin aitaa vasten. Hän naulitsi silmänsä minuun. Hän liimautui minua vasten ja puristi rannettani vielä kovemmin.
"Älä pakota minua loppuun saakka!"
"Mitä sitten? Aiotko lyödä minua?"
"En ole varma."
(s. 112)
Mikä unelmien poikamies! Jos luulette, että käytös paranee sen jälkeen kun Edward saa tietää Dianen kuolleesta perheestä, olette väärässä.
"Olet minulle selityksen velkaa."
Edward näytti ensin hämmästyneeltä ja sitten vihaiselta.
"Minä en ole sinulle velkaa yhtään mitään."
"Miten voit katsoa itseäsi peilistä?"
Hän tykitti minua katseellaan ja paiskasi sitten oven kiinni nenäni edessä. Tuttuun tapaansa.
(s. 166-167)
Tuo siis vähän sen jälkeen kun Edward on melkein kellistänyt Dianen sänkyynsä ja kuvioihin on ilmaantunut etuovesta Megan, hänen exä nyxänsä, jota Edward käy välillä naimassa Dublinissa. Megan on tietenkin todella kaunis (kaikki miehet lankeavat) ja todellinen narttu (kaikki naiset vihaavat), koska kuinkas muutenkaan.
Eli se unelmien prinssi on aggressiivinen paskiainen, ns. romanssi käsittämätön enkä kyllä pitänyt tarinan sivuhahmoistakaan. Ainoa asia, josta olin kiinnostunut loppuun saakka, oli Dianen nousu surusta ja masennuksesta. Niitä kuvattiin mielestäni hyvin kunnes kirjailija päätti keskittyä taas Edwardiin. Pidin myös kirjan lopusta. Harmi, että tälle on tulossa jatko-osa. Se varmasti pilaa tuon pienenkin ilon.
Luettu myös mm.:
Haasteet:
* Helmet-lukuhaaste 2018 - 42. kirjan nimessä on adjektiivi [35/50]
Minäkin luin tämän kirjan. Valitsin sen ihan nimen perusteella, mutta valitettavasti sisältö ei ollut samaa tasoa kuin kirjan nimi. Jatko-osan ehkä jätän lukematta.
VastaaPoistaMinäkin valitsin tämän kauniin nimen perusteella, joten sisältö oli kyllä suuri pettymys. Jätän ihan suosiolla jatko-osan lukemista, koska luottoa tarinan paranemiseen ei nyt vain ole...
PoistaMinusta kirja jäi kesken. Näistä agressiivisista miehistä voi lukea kirjoista, mutta elävässä elämässä ei kannata ripustautua hetkeksikään semmoiseen.
VastaaPoistaJatkoahan taisi olla luvassa ensi vuonna. Minä en pidä tällaisista mieshahmoista edes kirjoissa ellei kirjailija ole todella taitava ja tiedosta hahmojensa olevan täysiä ääliöitä. Tässä ei sellaista tunnetta tullut. :/
Poista