maanantai 1. helmikuuta 2016

Alan Dean Foster: The Force Awakens

Alan Dean Foster:
The Force Awakens
260 s.
Century 2016
Kirjastosta

She needed him.

En pidä itseäni kovin suurena Star Wars fanina (eli en esimerkiksi omista T-paitoja, figuureita tai ole opetellut wookie-kieltä), mutta tykkäänpä kuitenkin alkuperäisestä trilogiasta niin paljon, että uusikin leffa piti käydä katsomassa. Jopa ihan ensi-iltapäivänä, tämä tosin johtui leffaseuran aikatauluista enemmän kuin mistään muusta. Tykkäsin leffasta, siinä oli originaalin seikkailuhenkeä ja huumoria! Huomasin sitten sattumalta, että meille oli kirjastoon tilattu ja jo saatukin romaanisovitus kyseisestä leffasta. Kiinnostuin lähinnä sen vuoksi, että oletin tässä olevan sellaisiakin tapahtumia joita ei leffaan oltu saatu mukaan. Sellaista tavaraa, joka löytyy sitten extended editionista.

Yritän olla spoilaamatta mitään ratkaisevan tärkeää, mutta jos et halua tietää yhtään mitään leffasta tai kirjasta, tästä alkaen voit hyvinkin törmätä juonipaljastuksiin.

Eli siis heti ekalla sivulla ja tunnusmusiikin kajahtaessa kerrotaan seuraavaa: Luke Skywalker on karkuteillä ja häntä jahtaa Imperiumin tuhkasta noussut Ensimmäinen ritarikunta. Galaktinen Tasavalta teeskentelee parhaansa mukaan ettei ritarikuntaa olekaan. Kenraali Leia Organa on ottanut ohjat omiin käsiinsä muiden lusmuillessa ja johtaa Vastarintaa ritarikuntaa vastaan. Samalla hänen tavoitteensa on löytää Luke ja marssittaa hänet kotiin vaikka sitten hiuksista kiskoen. Galaksilla on nyt suurempiakin kuin ongelmia kuin yhden miehen angsti, vaikka sen syyt ovatkin aivan erityisen lähellä Leian sydäntä. Galaksin toivo on maailman söpöimmässä pienessä pyöreässä droidissa, jolla on kartta Luken luo. Droidi taas on hukkateillä Jakku-nimisellä aavikkoplaneetalla.

No ei tämä mitään maailman laadukkainta kirjallisuutta ollut, mutta en kyllä sellaista odottanutkaan. Sen verran olen Star Wars-kirjoja lukenut, että tunnistin kirjailijan nimen. En kyllä nyt kuollaksenikaan muista mitä kirjoja Foster nyt tarkkaan ottaen onkaan kirjoittanut, saati sitten mitä niissä tapahtui. Joka tapauksessa mies on tehtaillut näitä kirjoja enemmäkin sekä tähän maailmaan että - takakansilipareen mukaan - muihin leffoihin liittyen.

Kirja poikkesi yllättävän vähän elokuvasta. Niitä extended editionin kohtauksia oli harmillisesti vain muutama. Kumma kyllä kirjassa paljastetaan eräs juonipaljastus paljon ennen kuin se tapahtuu elokuvassa. Syy tähän ei auennut minulle. Se oli pikemminkin häiritsevää, koska se kerrottiin sellaisesta näkökulmasta, jota ei taidettu käyttää muuten ollenkaan. Toinen minua häirinnyt seikka oli se, että alku kerrottiin todella hitaasti ja sitten lopun läpi juostiin tuli hännän alla. Kirjan loppuosa oli paljon töksähtelevämpi kuin leffan.

Mutta, pidin siitä, että joissakin kohtauksissa nähtiin enemmän hahmojen pään sisään. Elokuvassahan ei voida kertoa kaikkea, mitä he ajattelevat, tai he puhuisivat jatkuvasti. Oma suosikkini oli niin kirjassa kuin elokuvassakin Finn, joka oli hauska hahmo olematta kuitenkaan porukan pelle. Hän vain haluaa päästä turvaan elämään rauhallista elämää, ja joutuukin puolivahingossa avaruuden indianajonesien mukaan...

Kaiken kaikkiaan: jos vaihtoehdot ovat elokuvan katsominen ja kirjan lukeminen, katso mieluummin elokuva.


Haasteet:
*Seitsemännen taiteen tarinat - neljäs piste, tasolla WALL-E (2008)
*Reading Challenge 2016 - 20. a science fiction novel [6/40]

2 kommenttia:

  1. Leffan olen jo nähnyt, ja luulen, että tämä kirjallinen teos saa jäädä minulta lukematta. :) En minäkään ole mikään erityinen sarjan fani, mutta leffat ovat kyllä olleet ihan viihdyttäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et kyllä suoranaisesti menetä mitään vaikka et tätä lukisikaan. :D

      Poista