lauantai 17. helmikuuta 2024

Mika Honkalinna: Suo siellä

Kansikuva.


Muistikuvat tuolta aamulta ovat utuisia ja vuosikymmenten haalistamia, mutta tunnelma on edelleen väkevänä mielessä.

Mika Honkalinnan Suo siellä -kirja kannattaa ottaa käteen ihan vain sen upean kuvituksen vuoksi. Harvoin on suo näyttänyt kuvissa niin komealta kuin tässä kirjassa. Kuvitus onkin selkeästi kirjan pääosassa ja teksti tukee sitä.

Tekstissä Honkalinna kertoo sekä elämän mittaisesta suhteestaan suomalaisiin soihin että soiden historiasta noin yleensä. Soiden ojitus pohdituttaa paljon syystäkin, onhan sillä tuhottu monia mahtavia suoalueita eikä niiden entisöinti ole mikään nopea pikkujuttu.

Honkalinna on ollut lapsesta asti soiden pauloissa ja tokihan ne kiehtovia ovat. Kuten kirjassakin todetaan, juuri soilta voidaan vielä löytää koskematonta luontoa. Sitä samaa maisemaa, jota menneet sukupolvetkin ovat katsoneet. Soita on vaikeampi hyödyntää kuin puita ja harvempi nauttii niillä tarpomisesta.

Kuulun itse siihen enemmistöön. Minulla ei ole mitään soita vastaan. Ne ovat varsin kauniita ja hillat ovat herkullisia. Minun suo-ongelmani ovat ötökät, koska vedän puoleeni sääskiä, mäkäräisiä ja polttiaisia kuin jokin hiivatin moskiittomagneetti. Ihailen siis soita turvallisen ja ötökättömän etäisyyden päästä.

Kirjan valokuvakuvitus vie soille ja on siis aivan ehdottomasti katsomisen arvoinen. Honkalinna oli miettinyt, miten lähestyisi aihetta kirjassa ja sitten droonit olivat antaneet hänelle kirjaimellisesti aivan uuden näkökulman. Lähikuvissa tarkkaillaan soiden kasveja ja asukkaita, ja droonikuvissa nähdään suot ylhäältä päin.

En ollut itsekään koskaan ajatellut, miltä ne näyttävät lintuperspektiivistä. Joidenkin kuvien kohdalla tuntui, että katseli jotain toista planeettaa ja sen vierasta luontoa.

Tuskin olisin tarttunut tähän ilman Luonto sivuilla -lukuhaastetta, joten olipa hyvä, että siitä löytyi tuo suo-haastekohta!


Kirjan tiedot:
Mika Honkalinna: Suo siellä | Docendo 2023 | 215 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:

Haasteet:
* Helmet 2024 : 16. Kirjassa on valokuvia [19/50]
* Luonto sivuilla vol. 3 : Suo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti