maanantai 25. maaliskuuta 2024

Alexis Hall: Mortal Follies

Kansikuva.

Introductions, gentle reader, are in order.

Regency-ajan debytantti kirotaan ja apua etsitään seurapiirien noidaksi ja murhaajaksi epäilemältä naiselta? Eli siis historiallista sateenkaariromantiikkaa fantasialla höystettynä? Kuulostaa hyvältä!

Harmi kyllä en pitänyt tästä Alexis Hallin Mortal Follies -kirjasta niin paljon kuin kansitekstien perusteella olisin halunnut. Lukeminen takkusi heti alusta, koska jostain syystä tarinaa kertoo Oberonin hovista karkotettu menninkäinen. Tyypin työnä on kirjata ylös erikoisia tarinoita ja tämä on yksi niistä.

Sen sijaan, että debytantti Maelys tai lady Georgiana olisi saanut kertoa oman tarinansa, menninkäinen stalkkaa heitä Bathista Lontooseen ja makuukamariin asti. En yhtään lämmennyt tälle ratkaisulle, koska se ei tuonut tarinaan mitään olennaista tai edes kiinnostavaa.

Myöskään huumorintajuni ei kohdannut Hallia. Tykkään hauskoista repliikeistä ja lauseista siinä missä muutkin, mutta koko kirja tuntui olevan yhtä jatkuvaa nokkelaa one-lineria. Sille puutui hyvin nopeasti ja sitä jatkui melkein 400 sivua.

Ja tämä harmitti minua, koska kirjan idea on tosiaan kutkuttava. Nuori Maelys huomaa olevansa ilkeämielisen kirouksen uhri ja toivoo saavansa apua lady Georgianalta, jota epäillään sekä noituudesta että perheenjäsentensä murhista. Georgiana on kunnon byroninen sankari, synkistelevä, dramaattinen ja totta kai on vietellyt naisia oikealta ja vasemmalta.

Kirjan vaihtoehtomaailmassa ei olla kokonaan vailla homofobiaa, mutta Maelysin parhaat ystävät ovat hyvin suvaitsevaisia. He ovat aika karikatyyrimaisia, mutta kun maailmassa oikeasti on vanhoja jumalia, kirouksia ja taikoja, esimerkiksi neiti Bicklen yliampuvan kiinnostuksen niihin ymmärtää täysin. Merenneitojen hiuksista kudottu mekko ei ehkä ole muodikas, mutta varsin järkevä valinta kylpylään, jossa kylvetään sievistellen vaatteet päällä.

Maailmanrakennuksessa yhdistyvätkin ihan hupaisasti regency-Englanti ja kansanusko ja vanhat jumalat. Jälkimmäisistä on selvästi napattu mukaan mikä nyt milloinkin on kirjailijaa kiinnostanut. Ei tässä mitään vedenpitävää ja aukottomalla logiikalla toimivaa maailmaa ole haettukaan.

Uskon helpostikin, että monet muut ovat pitäneet tästä kirjasta. Minuun se ei oikein iskenyt enkä tunne mitään erityistä kiinnostusta lukea Hallilta mitään muuta.


Kirjan tiedot:
Alexis Hall: Mortal Follies | Gollancz 2023 | 392 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2024 : 2. Kirjassa tehdään taikoja [34/50]
* Lukumatka menneisyyteen 2024 : Taika
* Queer-lukuhaaste 2024 : Naisten välinen rakkaus
* Vahvat naiset 2024 : WLW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti